Policisté na D1 zatím chytili deset řidičů bez zimní výbavy

Jihlava – Policisté se snaží kontrolovat na dálnici D1 mezi Humpolcem a Jihlavou používání zimní výbavy, které je od letoška v tomto úseku povinné. Šéf dopravní policie nedávno přiznal, že zdaleka není možné chytit všechny řidiče, kteří nové pravidlo ignorují. Jeho podřízení zatím pokutovali deset lidí. Šestadvaceti nehod, které se od začátku listopadu na dálnici staly, se nezúčastnilo žádné auto s letními pneumatikami.

Při dnešní kontrole chyběla zimní výbava na jediném vozidle – kamionu z Litvy. Jeho řidič dostal pětisetkorunovou pokutu. Čeští řidiči osobních vozů měli nasazeny zimní gumy a většina z nich je smířena s novým pravidlem, podle kterého je zimní výbava od listopadu do dubna povinná. „Je to správné,“ zhodnotil jeden z kontrolovaných řidičů.

Policisté ovšem při kontrolách na parkovišti u dálnice D1 odhalili několik jiných přestupků. Při zjišťování, má-li vozidlo povinnou zimní výbavu, jsou zatím opatrní. Podle mluvčí brněnské policie Soni Svobodové dávali přistiženým řidičům mírnější pokuty. „Spíše se drželi menších finančních částek a působili na ně preventivně,“ uvedla.

Hloubku dezénu pneumatik kontrolují hlídky zatím pouze mezi Humpolcem a Jihlavou, ačkoli ministerstvo dopravy na konci listopadu rozhodlo o výrazném prodloužení úseku, kde je povinná zimní výbava. Na nově přidaných úsecích ale nejsou potřebné značky.