Ve vedení královéhradecké ČSSD vystřídá Orgoníková Snítilého

Hradec Králové - Novou předsedkyní ČSSD Královéhradeckého kraje se na dnešní konferenci strany stala poslankyně Hana Orgoníková. Nahradila dosavadního šéfa východočeských sociálních demokratů Evžena Snítilého, který krajskou ČSSD vedl do ledna a pak byl pro svůj hlas pro Václava Klause v únorové prezidentské volbě ze strany vyloučen. Krajskou ČSSD dočasně z pozice první místopředsedkyně vedla právě Orgoníková.

Vedle Orgoníkové se o vedení hradecké ČSSD ještě ucházeli šéf náchodské ČSSD Miloslav Mrština a trutnovský senátor Pavel Trpák. Orgoníková ve volbě dostala 54 z 90 hlasů, Mrština 32. Trpák se nominace vzdal ve prospěch Mrštiny, řekla novinářům po svém zvolení Orgoníková.

Orgoníkovou v období po krajských volbách, které ČSSD vyhrála, kritizoval senátor a první náměstek hradeckého hejtmana Vladimír Dryml (ČSSD). Tvrdil, že by kraj neměla vést. Vyčítal jí například, že prosazovala uzavření krajské koalice ČSSD s lidovci a SNK ED. „Dnes přítel Dryml nikoho nenavrhl, v diskuzi vůbec nevystoupil,“ řekla Orgoníková s tím, že svůj mandát v kraji považuje za silný.