Horské silnice jsou zasněžené, na Vysočině překvapil řidiče sníh

Praha – Na silnicích procházejících přes Šumavu leží čerstvý sníh. Přes noc napadlo na horách až pět centimetrů sněhu. Přestože cestáři vozovky posypali, řidiči mířící do nejvyšších jihočeských hor by měli dbát zvýšené opatrnosti. Počasí zaskočilo řidiče na Vysočině. Přes nasazení veškeré dostupné techniky byla na silnicích, kde se nesmí solit, ledovka.

Ujetý sníh pokrývá silnice také v Krkonoších, kde navíc místy sněží a je snížena viditelnost. Posypaný sníh může komplikovat cestu i řidičům jedoucím po silnicích I/11 nebo I/43 přes Orlické hory.

Ráno blokovaly kamiony v kopcích hlavní silniční tah z Jihlavy na Pelhřimov. Stát ve zledovatělých kolejích zůstaly i kamiony se zimní výbavou.

Podle silničářů je nejhůře sjízdný úsek u Dušejova, řešením by tam byl chemický posyp. Sůl, ale kvůli blízkému vodnímu zdroji používat nemohou. Další komplikace očekávají silničáři zítra, kdy budou silnice na Vysočině namrzat.

Námraza také hrozí na většině jihočeských silnic. Problémy mohou nastat i na části dálnice D3 u Tábora. Kolem nuly se pohybují teploty také například na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji, kde silničáři rovněž varují před námrazou.

Vydáno pod