Od neděle platí změny v jízdních řádech veřejné dopravy

Praha – V platnost vstupuje nový železniční jízdní řád a spolu s ním se mění jízdní řády také u řady dalších dopravců. Výrazné i drobnější novinky se v neděli objevily nejenom na celostátní úrovni, ale také ve všech regionech. V rámci pražské integrované dopravy vlak denně využívá 80 tisíc cestujících, autobus 150 tisíc. Od poloviny prosince posilují vlakové spoje na úkor autobusových.

Dálkové vnitrostátní a mezistátní vlaky

Dálkových vnitrostátních vlaků bude příští rok více, většinou půjde o rychlíky. Bude jezdit 60 spojů Eurocity, 23 Intercity a 12 expresů, na některé z nich ale ČD nasadí staré vozy. Každou hodinu budou jezdit vlaky vyšší kvality z Prahy do Brna, dosavadní Brněnské expresy nahradí nové Eurocity Praha–Vídeň. Novinkou bude přímý vlak Praha–Bělehrad nebo Euronight Budapešť/Vídeň–Praha–Berlín. Upraveny budou trasy některých mezistátních vlaků, zavedeny budou nové rychlíky Praha–Wroclaw a Praha–České Budějovice přes Písek.

Praha a Středočeský kraj: Pražská integrovaná doprava, MHD Mladá Boleslav

Organizátor integrované veřejné hromadné dopravy v Praze a okolí ROPID se rozhodl klást větší důraz na železnici. Zrušeny proto byly některé autobusové linky souběžné s železnicí a významného posílení se dočkaly vlaky mezi Prahou-Smíchovem a Radotínem nebo pražským hlavním nádražím a Strančicemi. Taktová doprava byla nově zavedena na železniční trati z Prahy do Kladna. Kvůli posílení železnice u Prahy zrušil ROPID některé autobusové spoje, jiné přesměroval z Depa Hostivař na Háje. Zajímavostí jsou změny v mladoboleslavské MHD, která kvůli zásadní reorganizaci systému jezdí od neděle tři týdny zdarma.

Jihočeský kraj: železnice, MHD České Budějovice

Na klíčových železničních tratích také ani letos není mezi jednotlivými spoji pevný interval. V městské hromadné dopravě v Českých Budějovicích nedošlo k výrazným změnám, cestující si ale mohou koupit jízdenku mobilem.

Jihomoravský kraj: železnice, MHD Brno

Změna jízdního řádu s sebou přináší rozšíření Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje na Hodonínsko. Lidé z Masarykova rodiště se díky tomu dostanou bez přestupu po železnici do Brna. Naopak výhradně autobusem budou nyní jezdí obyvatelé Přibic, Velkého Dvora a Pohořelic. Na tamní lokálce se v sobotu večer provoz zastavil.

Liberecký kraj: železnice

V Libereckém kraji došlo především k drobným změnám v železniční dopravě. Poněkud jinak než dosud jsou vypravovány osobní vlaky z Liberce do Tanvaldu, posílení se dočkaly rychlíky z Tanvaldu do Prahy a také z Liberce do Ústí nad Labem. Na ně chtějí ČD nasazovat méně motorových vozů, takže se v Liberci zřejmě znovu objeví klasické zeleno-bílé vagony.

Karlovarský kraj: železnice

Lidé cestující po hlavní trati mezi Plzní a Chebem se musí připravit na to, že i nadále budou na trati probíhat výluky a častá bude i náhradní autobusová doprava. Navíc na rok 2009 plánuje Správa železniční dopravní cesty úplné uzavření nádraží v Mariánských Lázních, které má projít rekonstrukcí.

Královéhradecký kraj:

Jelikož je velká část tratí královéhradeckého regionu neelektrizovaná, může být pro cestující zajímavou změnou zavedení dalších rekonstruovaných dieselových vlaků Regionova na některých železničních tratích. Dvouhodinového taktu se nově dočkali obyvatelé obcí ležících u železniční trati Starkoč–Broumov.

Moravskoslezský kraj: železnice, MHD Ostrava

V Moravskoslezském kraji vznikl třetí český systém příměstských vlaků s označením S. Na většině linek jsou mezi jednotlivými spoji pravidelné intervaly. V ostravské městské hromadné dopravě došlo ke změnám řady autobusových a trolejbusových linek.

Olomoucký kraj: železnice

Železniční doprava na Olomoucku doznala změn především na lokálkách spojujících Červenku, Prostějov resp. Senice na Hané a Olomouc. Nově tam České dráhy zavedly pravidelné intervaly mezi odjezdy vlaků. Drobných úprav se dočkala také olomoucká MHD, městský dopravní podnik slibuje, že na autobusy i tramvaje nasadí více nízkopodlažních vozidel.

Pardubický kraj: železnice, MHD Pardubice, integrovaná doprava

S počátkem platnosti nového jízdního řádu bylo začleněno do krajského systému integrované dopravy Chrudimsko. S tím souvisí posílení železniční dopravy právě na Chrudimsku. Lepšího vlakového spojení se dočkají také lidé žijící v okolí tratí Pardubice–Hradec Králové a Choceň–Litomyšl. Na druhou řečenou trať se také po několika letech vrátil přímý vlakový spoj z Litomyšle do České Třebové. Změny proběhly i na nově elektrizované trati z Letohradu do Lichkova.

Plzeňský kraj: železnice

Plzeň již nemá přímé železniční spojení s Vídní a s těžkostmi se budou potýkat cestující na hlavní trati Plzeň–Cheb. Výraznou odlišné od předchozího roku jsou časy odjezdů osobních vlaků na trase z Plzně do Horažďovic. V plzeňské městské dopravě dojde k nejdůležitější změně až 22. prosince, kdy bude otevřena zrekonstruvaná Americká třída.

Ústecký kraj: MHD Chomutov

Ústecký kraj je společně s Vysočinou jediný, kde dosud neexistuje integrovaný dopravní systém. Jednotliví dopravci tak konají navzájem nezávisle, známým problémem severočeského regionu jsou navíc spory krajského vedení s některými autobusovými firmami. Mezi změny v železniční dopravě v Ústeckém kraji patří zrušení rychlíků mezi Chomutovem a Lužnou u Rakovníka a posílení osobních vlaků na této trati. Posíleny jsou také rychlíky z Ústí nad Labem do Liberce.

Kraj Vysočina: železnice

S novým jízdním řádem na Vysočině ubylo osobních vlaků. Podle ČD nebyly zrušené spoje využívané, jednalo se především o ranní vlaky. Nově naopak cestující najdou nový rychlík z Jihlavy do Českých Budějovic a do Brna nebo nové osobní vlaky z Bystřice nad Pernštejnem.

Zlínský kraj:

Ve Zlínském kraji se změna železničního jízdního řádu dotkla především rychlíků mířících do jiných regionů. Dřívější spoje z Olomouce přes Otrokovice do Břeclavi nově jezdí až do Brna. Více rychlíků jezdí také z Luhačovic do Prahy, kvantita je ale v tomto případě vykoupena pohodlím ve vozech.

  • Vlak na Slovensko v Praze autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/562/56171.jpg
  • Nové barevné provedení lokomotiv ČD autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/558/55769.jpg
  • Lokomotiva Taurus v čele EC 100 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/540/53924.jpg
  • City Elefant na hlavním nádraží v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/553/55289.jpg