Vlček chce zachránit Ondráš, převzal petici za jeho zachování

Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček převzal petici za záchranu vojenského uměleckého souboru Ondráš. Petici podepsalo téměř 17 500 lidí. Ministryně obrany Vlasta Parkanová už v červnu rozhodla o zrušení souboru. Ondráš měl původně skončit k 31. prosinci, nakonec se ale termín zrušení posunul na konec června příštího roku. Do té doby by mohl přejít pod jiného zřizovatele, uvažuje se o ministerstvu kultury nebo o Jihomoravském kraji. Od prvního ledna bude Ondráš působit jako civilní.

Petici Vlčkovi předali zástupci Folklorního sdružení ČR. Předsedu souboru Zdeňka Pšenicu doprovodilo i několik členů souboru. „Vojenský umělecký soubor Ondráš je jediným folklorním profesionálním tělesem, které 54 let pracuje pod křídly Armády České republiky,“ zdůraznil Pšenica. Dodal, že je přesvědčen, že soubor pod křídly armády zůstane i nadále.

Vlček je ujistil, že petici předá sněmovnímu petičnímu výboru, který se jí bude zabývat. Souhlasil s tím, že takové těleso, jako je Ondráš, je třeba zachovat a že pro to udělá vše. S organizátory poté chvíli debatovali o důležitosti folkloru i samotného souboru. „Máte ve mně spřízněnou duši,“ ujistil je Vlček.

Soubor by mohl jít pod ministerstvo kultury nebo pod kraj, peníze na něj ale nikdo nemá

Soubor by mohl v budoucnu přejít pod ministerstvo kultury nebo pod Jihomoravský kraj. Fungování pod křídly státu totiž naráží na problém financování. „Rozhodně by zde měl existovat. Alternativou je například, že by jej zřizoval Jihomoravský kraj. My na to peníze rozhodně mít nebudeme,“ uvedl 1. července ministr kultury Václav Jehlička.

Generální štáb chtěl původně zrušit vojenské hudby a Ondráš zachovat kvůli jeho atraktivitě. Ministryně obrany Vlasta Parkanová plány na reformu vojenských kapel ale změnila. Podle ní nemá folklórní soubor a Armáda České republiky nic společného.

Folklorně zaměřený soubor Ondráš vznikl před 55 lety a je jediné uskupení svého druhu v Česku. Loni měl 240 vystoupení, na kterých jeho hudebníky a tanečníky vidělo skoro sto tisíc lidí. Na jeho roční provoz je potřeba přibližně třicet milionů korun.

  • Zdeněk Pšenica předal Miloslavu Vlčkovi petici za zachování folklorního souboru Ondráš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/573/57235.jpg
  • Vojenský soubor Ondráš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/293/29214.jpg