Člen Národní strany svými rasistickými výroky trestný čin nespáchal

Praha - Policisté odložili případ rasistických výroků, které koncem října pronesl na shromáždění nacionalistické Národní strany v Praze její člen a svolavatel akce Pavel Sedláček. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že nešlo o trestný čin. Policie výroky šetřila s podezřením na spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Magistrátní úředníci říjnové shromáždění rozpustili s tím, že Sedláčkovy výroky označili za xenofobní a rasistické. Jedním z hlavních důvodů předčasného ukončení akce byl i výrok o tom, že „tato země není pro barevné“. „Pro další barvu není na naší vlajce ani na našem území prostor,“ prohlásil při svém projevu Sedláček. Akce se podle úředníků odchýlila od oznámeného účelu, tedy oslavy vzniku Československa.

Politolog a odborník na extremismus Zdeněk Zbořil, který shromáždění Národní strany sledoval, jej vyhodnotil jako protiprávní. Pro policii pak vypracoval posudek. „Napsal jsem tam, že výroky jsou rasistické a xenofobní,“ řekl Zbořil.

Sedláček podle něho také na shromáždění prohlásil, že „musíme chránit budoucnost našich dětí“. Podle Zbořila šlo o odkaz na 14 slov anglické věty, jejíž český překlad zní: „My musíme chránit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí.“ Jejím autorem je americký pravicový extremista David Lane, který byl v roce 1985 za své zločiny v USA odsouzen na 190 let do vězení. Věta se v původním znění v minulosti objevila například na webu neonacistického Národního odporu.

Vydáno pod