Vodrážka: ODS je arogantní, chybí jí pokora, pokusím se to změnit

Praha - Občanské demokratické straně chybí podle jejího nového místopředsedy Davida Vodrážky pokora, čímž odrazuje část voličů, zejména ženy. Strana navíc před sněmovními volbami dala možná příliš mnoho slibů, které vzhledem k vládnutí v koalici nedokázala splnit a nedokázala to vysvětlit. Nový první místopředseda ODS David Vodrážka tak v dnešním pořadu Partie televize Prima charakterizoval problémy, s nimiž se staronové vedení strany bude muset vypořádat.

„Jsme vnímáni podle mě jako skutečně ta zkostnatělá strana politiků, kteří skutečně sedí pouze na jednáních, sedí pouze v televizních studiích a nemají čas na běžný normální reálný život,“ uvedl Vodrážka.

ODS potřebuje zpět středové voliče 

ODS by se podle něj neměla orientovat pouze na pravicové voliče, ale měla by získat zpět voliče z politického středu. Chce kvůli tomu zprofesionalizovat tým, který bude vycházet z průzkumů veřejného mínění. „Chceme vědět, co lidé chtějí a jak jim vysvětlíme, že například jim můžeme pomoci, anebo například, že to nejde,“ doplnil Vodrážka. Středové voliče strana ztratila podle Vodrážky tím, že naslibovala věci, které neuměla splnit. „My jim musíme vysvětlit, že to, co jsme slíbili, jsme splnili v maximální možné míře,“ uvedl.

Připustil, že další odliv voličů by mohl přinést odchod prezidenta Václava Klause z funkce čestného předsedy strany a nové seskupení, o jehož vznik lidé kolem Klause usilují. Odmítl ale kritiku, že by se ODS nějak rozkročovala. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl označil orientování se podle přání voličů za „manažersko-inženýrský směr“. Politik by měl podle Jakla dělat to, co je správné, a spoléhat na to, že voliči ocení jeho důvěryhodnost.