Julínek napadne zákon o převodu Úrazové nemocnice u Ústavního soudu

Brno - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek napadne zákon převádějící Úrazovou nemocnici ze státu na Brno u Ústavního soudu. Podle mluvčího ministra zdravotnictví Tomáše Cikrta se věcí nyní zabývají právníci, kteří zvažují nejvhodnější formu podání. Zákon zatím nevešel v platnost. Schválil ho parlament, ale čeká na podpis prezidenta.

Normu prosadili především zákonodárci z ČSSD, kteří tak chtějí zabránit zrušení Úrazové nemocnice, které ministr Julínek plánuje rok a půl. Podle ministra je připravený zákon problematický. Mohl by se stát precedentem, jak by se nynější pravidla zacházení se státním majetkem dala obcházet.

Ministr rozhodl o rušení nemocnice především ze dvou důvodů. Traumatologie v Úrazové nemocnici neměla návaznosti na některé obory, jimž se lékaři ve Fakultní nemocnici Brno věnují. Stará budova v centru města také potřebuje nákladnou opravu. Julínek se proto rozhodl raději za půl miliardy korun postavit nové traumacentrum v Brně-Bohunicích.

Podle ministrových oponentů však Brno potřebuje dvě traumacentra, a to minimálně pro případ hromadných nehod. Argumentují také jedinečností traumatýmu v Úrazové nemocnici, který by se kvůli zrušení zařízení rozpadl.