ČR možná zprostředkuje summit EU s Palestinou

Praha - Česko se v době svého předsednictví EU připravuje vedle dalších na pořádání summitu EU-Izrael. Po dnešku se ovšem také přiblížilo možnosti zorganizovat sešlost EU-Palestina. Po setkání se svým egyptským kolegou Ahmadem Abúlem Ghajtem to dnes sdělil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Společně projednávali izraelsko-palestinský konflikt, situaci ve Středomoří a české priority při blížícím se předsedání včetně přípravy nejrůznějších summitů.

Izrael již dříve přišel s myšlenkou, že ČR může při svém dočasném šéfování unii přispět k urovnání konfliktu zvýšením snahy o zprostředkování dialogu mezi oběma znepřátelenými stranami. Židovský stát dává najevo, že za mír nesou prvotní odpovědnost především státy v regionu.

Premiér Mirek Topolánek při své letošní návštěvě uvedl, že by uvítal podstatně bližší spolupráci unie na blízkovýchodním mírovém procesu. V této otázce prý vnímá EU jako příliš pasivní. Nepřítelem podle něj nejsou Palestinci, ale teroristé terorizující Izraelce i Palestince. Ani v čele EU nehodlá měnit postoj k palestinskému radikálnímu hnutí Hamas.

I když Česko zastává v otázce konfliktu politiku „vyvažování“, bývá vnímáno spíše proizraelsky. Podle diplomatických zdrojů může předsednická země v EU nepřímo zdůrazňovat své akcenty, i když obecně musí usilovat o shodu. EU bude s Izraelem při českém předsedání připravovat nový akční plán.

Předsednictví začne 1. ledna. EU by v následujícím „českém“ půlroku mohla uspořádat také například vůbec první summit s Pákistánem. Praha usiluje též o organizaci prvního seznamovacího summitu s novým americkým prezidentem Barackem Obamou. Česko se také chystá na summit s latinskoamerickými zeměmi.

Vydáno pod