Brutálním pokusem o vraždu si recidivista vysloužil výjimečný trest

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes uložil výjimečný trest 23,5 roku vězení nebezpečnému recidivistovi Alexandru Minksovi. Ten si odsedí svůj trest za pokus o brutální vraždu zaměstnance opavské charity, toho napadl kvůli penězům. Minksův trestní rejstřík byl již v minulosti bohatě popsán a obsahuje i trest za vraždu. Vězení naposledy opustil Minks v říjnu 2006. Loni v červnu se pokusil znovu vraždit.

Během návštěvy pracovníka opavské charity, který se mu snažil pomoci, se na téměř slepého muže vrhnul. Během útoku mu zasadil devět bodných ran nožem. Zraněného muže poté svázal do kozelce tak, aby se sám při únavě svalů začal škrtit. Přitom jej ještě donutil prozradit číselné heslo k bankovní kartě. Nakonec své oběti navlékl přes hlavu igelitovou tašku a z bytu odešel. Mužovo volání o pomoc zachytili sousedé, kteří mu přivoláním policie nakonec zachránili život.

„Vůbec nevím, co jsem dělal. Měl jsem tmu před očima,“ uvedl odsouzený během hlavního líčení. Bezprostředně po svém činu zamířil přímo do nedaleké restaurace, kde propil ukradených 300 korun. Potom se několikrát pokusil vybrat peníze z bankomatu pomocí ukradené karty, což se mu na třetí pokus podařilo. Vybraných 1500 korun poté utratil. Policie Minkse zadržela o den později v restauraci.