Jižní Čechy už mají babybox, otevřel se v Jindřichově Hradci

Jindřichův Hradec - V jindřichohradecké nemocnici dnes začal fungovat první babybox na jihu Čech. Vyhřívaná schránka pro odložené novorozence je už devatenáctou v Česku. Další takováto zařízení v Jihočeském kraji by mohla v blízké době fungovat v Písku nebo Strakonicích.

Dvacátý babybox se otevře 19. ledna v Šumperku a další bude od 4. února v Náchodě. „Dnes jsem si začal představovat, že babyboxů bude v České republice 70, stejně jako okresů, aby to měly matky vždycky jen kousíček,“ vysvětlil zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Jindřichohradecká schránka pro odložené děti má ne zcela ideální polohu až za branou nemocnice. „Nenašli jsme bohužel lepší místo, ale myslíme si, že večer poskytuje dostatek intimity,“ zdůraznil ředitel nemocnice Jan Mlčák. Dodal, že dětské oddělení v poslední době zaznamenalo několik případů odložených dětí, které opustily matky-běženkyně.

Babyboxy už zachránily 14 dětských životů, z toho čtyři letos. Schránky o rozměrech 100 x 60 x 50 centimetrů jsou vytápěny na 28 stupňů a opatřeny větráním. Po jejich uzavření se aktivují vizuální a akustické senzory, které přivolají odborný personál. Vybudování jednoho babyboxu přijde zhruba na 250 000 korun, náklady hradí sponzoři.

Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Babyboxy jsou vždy instalovány v klidných místech u nemocnic, která zaručují zachování anonymity.