Absolventi poradí, jak studovat na Oxfordu nebo v Cambridge

Praha - Čeští absolventi britských univerzit Oxford a Cambridge chtějí pomoci studentům gymnázií v přihláškách na tyto elitní školy. Vytvořili sdružení, jehož cílem je zpřístupnit kontakty a informace o studiu. Mnozí studenti se tam prý nehlásí jen proto, že si málo věří. Přitom Češi mají na obou univerzitách dobrou pověst.

Diplom z Oxfordu a Cambridge otevírá možnosti lepších pracovních příležitostí, shodují se Češi, kteří na těchto elitních britských univerzitách studovali třeba postgraduální nebo bakalářský cyklus. O svoje zkušenosti se chtějí podělit se studenty tuzemských gymnázií, které často svazuje nízká sebedůvěra. „Když to porovnám například se studenty z Asie nebo Itálie, tak všichni Češi mluví lépe anglicky než oni,“ říká Jiří Tencar, absolvent architektury v Cambridge.    

V současnosti na Oxfordu a v Cambridgi studuje dohromady asi 80 Čechů. Většina z nich předtím navštěvovala britskou nebo americkou střední školu, absolventi univerzit jsou ale přesvědčeni o tom, že studium zvládnou i studenti klasických gymnázií. „Obeslali jsme téměř všechna gymnázia v Česku, v sále Městské knihovny jsme udělali prezentaci, jak se dostat na Oxford, jaké jsou možnosti stipendií. Přihlášek, které jsme dostali, bylo velké množství,“ dodává Jiří Tencar. „Oxford a Cambridge klade velký důraz na samostudium. Člověk se musí hodně sám připravovat,“ upozorňuje Marta Zaoralová, absolventka politologie v Oxfordu. „Oxford je daleko zábavnější město, je to opravdové město. Cambridge je taková vesnice,“ říká Václav Potěšil, absolvent lékařské technologie v Oxfordu.

Čeští absolventi drží pospolu, přestože mezi univerzitami panuje řevnivost, a to i na poli sportovním. Typické závody veslic na Temži chtějí příští rok přenést také na Vltavu. Mezi sebou by se utkaly absolventské spolky z různých zemí.