Štědrý den hasičů: poměrně klid, hořela pánvička i seník

Nivnice - Čeští hasiči prožili poměrně klidný Štědrý den. Vyjeli ke  179 zásahům, to je zhruba o 40 % méně, než celoroční průměr. Čtyři lidé utrpěli při celkem 62 požárech zranění a  škody přesáhly 25 milionů korun. Největší zásahy si vyžádalo vznícení seníku v Nivicích na Uherskohradišťsku a požár autobazaru v České lípě, kde se lehce zranil jeden hasič. Hasiči také zasahovali u 27 nehod.

Požár seníku byl velmi rozsáhlý. Vzhledem k intenzitě ohně ho hasiči museli nechat vyhořet, zabraňovali pouze rozšíření plamenů do okolí. Podle majitele seníku bylo v hale uskladněno 350 tun sena a 360 tun slámy v balících. Škodu vyčíslil nejméně na 2,2 milionu korun.  

Během Štědrého dne hasiči vyjížděli i k menším kuriozitám. Například krátce před 17:00 v Otrokovicích na Zlínsku zachránili štěně bernského salašnického psa, které spadlo do řeky Moravy. V proudu kousek plavalo, poté se dostalo do nepřístupného místa, odkud jej majitelé nemohli vytáhnout.

Hasiči zasahovali i u  typických vánočních událostí. V jednom bytě ve Zlíně se vznítil olej připravený na smažení kapra. Mladý pár odnesl pánev do koupelny, kde se olej snažil uhasit vodou ze sprchy, ten se ale rozstříknul po místnosti a plameny v koupelně vybuchly. Žena utrpěla popáleniny na rukou a muž byl popálen v obličeji.

V Uherském Brodu pak vzplála střecha od neopatrně odpálené zábavní pyrotechniky, v Pardubicích hořel adventní věnec a plameny zničily majetek za milion korun. Adventní věnec hořel i ve Zlíně.  Zatímco na Štědrý den si oheň nevyžádal žádný lidský život, na Boží hod při požáru rodinného domku v Kouřimi na Kolínsku jeden člověk zemřel.

Naopak s požáry vánočních stromků se v posledních letech hasiči setkávají jen výjimečně, protože většina lidí používá namísto klasických elektrické svíčky. Mnohem více zásahů než o Vánocích očekávají hasiči při silvestrovských a novoročních oslavách, při nichž lidé odpalují zábavní pyrotechniku. Počet požárů, které musejí hasiči likvidovat, zpravidla přesahuje za dva dny až dvě stovky. 

Zábavní pyrotechnika
Zdroj: en.wikipedia.org/-