Obchvat Kolína bude možná do konce roku 2010

Kolín - Do dvou let by měl z Kolína vyvést dopravu nový obchvat. Termín dokončení očekávané stavby přeložky frekventované silnice I/38 se ale bude odvíjet od vydání stavebních povolení a od dokončení archeologického průzkumu, uvedl Roman Kluzák z Ředitelství silnic a dálnic.

Obchvat bude dlouhý celkem osm kilometrů a stavba proběhne ve čtyřech etapách. V první z nich se postaví úsek dlouhý 1,8 kilometru, a to z pražského předměstí do městské části Štítary. Podle starosty Jiřího Buřiče nabylo stavební povolení na tuto etapu v prosinci právní moci.

Součástí první etapy stavby jsou dva mosty a křižovatka, která propojí obchvat se silnicí I/12. Náklady na tuto část stavby jsou podle Kluzáka asi 316 milionů korun. Celkem by měl obchvat stát přes 2,5 miliardy Kč.

Podle Kluzáka se už připravují podklady pro vydání stavebního povolení na třetí úsek stavby. Probíhají také práce na založení železničního mostu na trati Kolín - Ledečko, která budoucí obchvat křižuje. Nová silnice by měla výrazně odlehčit dopravě v centru, kde v současnosti vede průtah městem.

Obchvat povede ze Štítar kolem Polepského vrchu a za čtvrtí Šťáralka se napojí na silnici na Kutnou Horu. Plánovaná trasa má ale své kritiky, kteří navrhovali, aby obchvat vedl po opačném břehu Labe kolem automobilky TPCA. Podle odborníků by to ale znamenalo další roky příprav a odhadem až dvojnásobnou cenu.