Zemřela nejstarší obyvatelka ČR Marta Pokorná, v červenci oslavila 108 let

Budíškovice (Jindřichohradecko) - Nejstarší obyvatelka České republiky Marta Pokorná z Dačic na Jindřichohradecku včera večer zemřela. Oznámila to vrchní sestra v domově důchodců v Budíškovicích, kde Pokorná žila od roku 2007. Letos v červenci tam oslavila 108. narozeniny. Podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) je nyní nejstaršímu Čechovi 106 let.

Mluvčí ČSSZ Jana Buraňová uvedla, že správa jako nejstarší žijící Čechy eviduje dva lidi, kteří letos oslavili 106. narozeniny. Jde o ženu žijící v Jihočeském kraji a muže z Olomouckého kraje.

Pokorná zemřela v budíškovickém domově 30. prosince po 23:00 na svém lůžku, na které byla trvale upoutána už víc než půl roku. „Poslední dva dny už jen pospávala. Odešla v klidu ve spánku,“ dodala Mátlová.

Donedávna brala paní Pokorná jediný lék, a to na cévy. Všechno jedla s chutí. Ještě před rokem bydlela sama v bytě v Dačicích, pak se ale její zdraví trochu zhoršilo a od té doby žila v domově důchodců. Když tam letos v červenci slavila 108. narozeniny už špatně slyšela a měla potíže s chůzí. V poslední době ji trápilo zejména nedokrvení nohou.

Paní Pokorná se narodila 8. července 1900. Studovala ve Vídni, hovořila německy a francouzsky, psala básně, pracovala jako účetní a vedoucí obchodu s obuví. Dráha jejího života protnula téměř tři století a dvě tisíciletí. Stala se první ženou v Dačicích, která vlastnila a řídila auto. Vůně benzínu ji přitahovala, závody Formule 1 sledovala ještě nedávno. Bavily ji i sporty - od bruslení a lyžování, přes veslování a plavání, kterému zůstala věrná až do 98 let.

S první republikou měla spjaté nejhezčí zážitky, po druhé světové válce však přišla řada strastí a křivd - od znárodnění firmy až po věznění manžela a obou synů v letech 1949 až 1960. Musela v té době například nedobrovolně hospodařit na vlastní orné půdě, pracovala i jako uklízečka. Její blízcí se shodli na tom, že se s křivdami dokázala vyrovnat, a to ji posílilo.