Česko se ihned po začátku předsednictví pouští do mezinárodních aktivit

Praha - Již od začátku je české předsednictví Evropské unii ve znamení  mezinárodních aktivit ve světové politice. Vláda Mirka Topolánka plánuje diplomatickou misi k řešení nového blízkovýchodního konfliktu mezi Izraelem a palestinskými radikály. V čele mírové mise stane ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Dalším klíčovým tématem je i zprostředkovatelská role ve sporu Ruska a Ukrajiny o dodávky zemního plynu.

Do Gazy se vydá delegace EU vedená Schwarzenbergem asi počátkem příštího týdne, spolehlivost dodávek plynu z Ruska do Evropy se zřejmě stane hlavním bodem programu jednání ministrů zemí EU v Praze příští týden. „Tak trochu se čeká na Obamovu administrativu, což nesmí znamenat to, že by Evropská unie jako jeden ze členů kvartetu rezignovala na svoji roli v regionu,“ vyjádřil se Topolánek.

Důležitost role vedoucí země evropské sedmadvacítky připomněl také šéf Evropské komise José Manuel Barroso. „Mít předsednictví dává zemi možnost účinkovat na globální scéně a také příležitost tvořit evropskou agendu. Věřím, že pověstný český pragmatismus, tvrdá práce a realistická mentalita přinesou výsledky,“ dodal Barroso. Čeští představitelé se složitých problémů hned ze začátku neobávají. „Musíme se tomu postavit, je to výzva,“ řekl ministr zahraničí Schwarzenberg. Dodal, že mimořádné události či komplikace, které bude muset Česká republika jako předsednická země řešit, se dají očekávat i v budoucnu.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Priority českého předsednictví oficiálně představí vláda 6. ledna. Důležitým úkolem bude i podpora irské cesty k novému referendu, které by v této ostrovní zemi umožnilo přijetí Lisabonské smlouvy. ČR sama přitom do předsednictví vstupuje, aniž má smlouvu ratifikovanou. Výhrady k ní má i část Topolánkovy vlastní ODS. Premiér sám ji označuje za nutnost, obává se však dalšího zdržení ratifikace. „Rozhodnutí Ústavního soudu se týká pouze těch šesti bodů, na něž si stěžoval Senát. A já se bojím, že to ještě není konec,“ dodal Topolánek.