Sněžení zkomplikovalo sjízdnost komunikací - vyžádalo si tři mrtvé

Praha/Brno/Olomouc - Silné sněžení trápí celé Česko, komplikuje hlavně dopravu. Na silnicích už od včerejška zemřeli tři lidé. Nejhorší situace je na Plzeňsku, ale problémy hlásí také například severní Morava. Několik dopravních nehod komplikovalo odpoledne i provoz na dálnici D1 mezi 30. a 33. kilometrem ve směru na Prahu, kde se tvořily dlouhé kolony. Na Vsetínsku napadlo během noci a dneška v některých úsecích více než třicet centimetrů nového sněhu. Celou noc sněžilo a na všech úsecích silnic tak doporučují silničáři zvýšenou opatrnost. Problémy na otevřených silnicích působí vítr, který nafoukává sníh na povrch vozovek.

Sníh a smrtelná nehoda - taková byla situace na dálnici D1 v neděli v podvečer, noční průjezd dopravní tepnou se už potom obešel bez podobných komplikací.

Devětatřicetiletý řidič z Českobudějovicka dnes časně ráno zemřel při nehodě na silnici před Čejkovicemi na Českobudějovicku. Vjel s osobním vozem Ford Fiesta do protisměru a narazil do linkového autobusu Karosa.

Havárii osobního auta a kamionu, která se stala dnes dopoledne na Jindřichohradecku za Horním Žďárem směrem na Lásenici, nepřežil devětašedesátiletý řidič osobního vozu, informovala jindřichohradecká policejní mluvčí Věra Mžiková. Je to dnes už další tragická nehoda na jihočeských silnicích. Příčiny dosud policisté vyšetřují.

Sníh komplikuje dopravu i v Praze, hlavní tahy jsou sjízdné

I přes neustálé sněžení jsou hlavní tahy v Praze sjízdné, ovšem na některých vedlejších komunikacích zůstává rozježděný sníh. Silničáři podle tiskového mluvčího Technické správy komunikací (TSK) do boje se sněhem nasadili veškerou techniku a desítky lidí. Sněžit by mělo až do večera, napadnout by mohlo až pět centimetrů sněhu. Kvůli sněhu se ale podle policie nehodovost v Praze nezvýšila.

Na všech silnicích v Plzeňském kraji si musí dát řidiči pozor

Řetězy jsou doporučovány v okolí Javorné, Železné Rudy a Nýrska. Všechny silnice na Klatovsku jsou ale podle něj sjízdné se zvýšenou opatrností. V okrese stále drobně sněží, všechny údržbové vozy jsou už dnes podruhé v terénu. V Klatovech je pouze několik centimetrů sněhu, ve vyšších polohách, zejména ve volném terénu a poblíž lesů, desítky. Nejvíce zafoukané jsou silnice II. a III. třídy, dodal. Teploty se pohybují od minus sedmi do minus dvou stupňů.

Sněhové jazyky se tvoří také ve výše položeném Tachovsku, zejména v okolí Přimdy. Teploty jsou v oblasti Českého lesa asi o dva stupně nižší. Většina hlavních silnic je po posypu mokrá, sněhové vrstvy jsou stále na otevřených plochách komunikací II. a III. třídy. Doporučujeme zvýšenou opatrnost, fouká vítr a sněhové přeháňky trvají, dodal dispečer.

V Pardubickém kraji stále sněží, silničáři nasadili 200 vozů

Na většině území Pardubického kraje silničáři nabádají řidiče k maximální opatrnosti. Kalamitní stav sice ještě nenastal, ale od nedělního rána nepřetržitě sněží a na řadě vedlejších silnic leží ujetá vrstva sněhu. Dnešek se v kraji zatím obešel bez vážných dopravních nehod. Silničáři nasadili přes 200 vozidel.

V Olomouckém kraji hrozí sněhové jazyky, napadlo až 15 cm sněhu

Většina silnic je po chemickém posypu pokrytá rozbředlým sněhem, který silničáři odstraňují plužením. Místy se vytvářejí sněhové jazyky, uvedli dispečeři jednotlivých cest.

Jižní Morava je sjízdná se zvýšenou opatrností

Na silnicích v Jihomoravském kraji leží na silnicích buď vrstva rozbředlého sněhu nebo až třícentimetrová sněhová pokrývka krytá posypem. Opatrní by měli být řidiči především na Blanensku, Vyškovsku, Hodonínsku a Znojemsku, řekli dispečeři správy a údržby silnic kraje.

Silnice na Vysočině pokrývá sníh nebo břečka, místy hrozí náledí

Před nebezpečím náledí varují po celý den informační tabule na brněnské dálnici na Vysočině. Na většině území kraje od rána drobně sněží, mezi Humpolcem a Měřínem ležel přes den na vozovce rozbředlý sníh. Řidiči mají dávat pozor i na vozy údržby, které z dálnice odstraňují místy vysokou vrstvu břečky. S opatrností sjízdné jsou i všechny komunikace, které udržuje krajská správa a údržba silnic. Na chemicky ošetřovaných leží místy vrstva břečky, na ostatních ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Na severu Moravy někteří řidiči podcenili počasí 

Někteří řidiči, kteří podcenili počasí, zůstali se svými auty uvězněni v příkopě podél mezinárodní silnice směrem na Bumbálku a Slovensko. Podle silničářů by auta bez zimní výbavy neměla vyjíždět především do oblasti Velkých Karlovic a také na Soláň a Pustevny.

V Libereckém kraji stále sněží, silničáři radí jezdit opatrně

Silnice jsou tam sjízdné, ale se zvýšenou opatrností, řekl náměstek ředitele krajské správy silnic Jiří Daníček. Za posledních 36 hodin podle něho v kraji napadlo kolem 15 centimetrů nového sněhu a zatím sněžení neustává.

Přestože je v kraji jen sedm silnic označených značkou „zimní výbava“, silničáři vůbec nedoporučují vyjíždět motoristům, kteří ji nemají. Potíže mohou mít nejen v horských oblastech Jablonecka a Semilska, ale i na Českolipsku a Liberecku, a to zejména ve stoupáních.