Prezident ČLK Kubek podal kvůli poplatkům podnět ÚOHS

Praha - Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek podal kvůli dotování regulačních poplatků Středočeským krajem v krajských nemocnicích podnět Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). K tomuto kroku ho na konci listopadu loňského roku zavázali delegáti sjezdu ČLK. Kubek tvrdí, že placení poplatků krajem je nesystémové. Informoval o tom server lidovky.cz.

Záměr krajů zvýhodnit pacienty v krajských zařízeních, který vyplývá z volebního slibu ČSSD, Kubkovi nejprve nevadil. „Je věcí kraje, jak nakládá se svými penězi a jak podporuje své občany, nevidím na tom nic špatného,“ řekl před časem Kubek. Listopadový sjezd ČLK ale odmítl možnost, aby ve výběru regulačních poplatků byly rozdíly podle toho, je-li pacient ošetřen ve zdravotnickém zařízení v majetku kraje nebo jinde.

V pětici středočeských krajských nemocnic neplatí pacienti regulační poplatky od 1. ledna. Kraj hradí poplatky formou daru. Středočeské zastupitelstvo tuto praxi schválilo na svém zasedání 15. prosince. Další kraje se přidají v únoru. Za občany hodlají platit i kraje, kde vládu tvoří společně sociální a občanští demokraté.

Poslanci těsně před Vánocemi všechny zdravotnické poplatky zrušili. Zatím se platí dál. Poplatky se bude v lednu či únoru zabývat Senát, asi normu vrátí sněmovně. ODS pak chce vyjednat kompromis. Pokud by Senát zákon o zrušení poplatků schválil a pokud by jej podepsal prezident, lidé by přestali platit za návštěvu u lékaře a položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a 90 korun za pohotovost.