Předsednictvo KDU-ČSL bude jednat o personálních změnách

Praha - Kvůli sporům ohledně plánované rekonstrukce vlády má předsednictvo KDU-ČSL na svém dnešním jednání zahájit diskusi o změnách v personálním obsazení kabinetu. Už v pondělí přitom vyšlo najevo, že představy předsedy vlády Mirka Topolánka a lidoveckého šéfa a vicepremiéra Jiřího Čunka na rekonstrukci kabinetu se rozcházejí. Čunek by rád, aby premiér vyměnil lidoveckého ministra financí Miroslava Kalouska.

Čunek žádá odchod ministra financí za svou stranu Miroslava Kalouska. Toho ale premiér označil za nejlepšího ministra, kterého kdy lidovci měli. Čunek s nabídkou Kalouskova křesla už oslovil ekonoma Tomáše Sedláčka. Podle jeho slov má o pozici zájem pouze v případě, že se to místo uvolní v reakci na vnitrostranickou situaci v KDU-ČSL.

Místopředseda Macek stojí za Čunkem 

Zasedání předsednictva KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Premiér Mirek Topolánek se už dřív za Kalouska postavil. Místopředseda KDU-ČSL David Macek nicméně tvrdí, že Topolánek by měl respektovat vůli strany, za kterou je ministr ve vládě. Vicepremiér Jiří Čunek nechce komentovat, jestli a proč se chce Kalouska zbavit. Podle Macka je důvodem to, že se Kalousek nechová jako ministr za KDU-ČSL.  

David Macek

„Pan ministr Kalousek je ministr nominovaný za KDU-ČSL. Pokud tuto nominaci ztratí, tak je logické, má-li být KDU-ČSL dále ve vládě, že by to měl pan premiér respektovat.“

„Myslím, že Miroslav Kalousek je dobrý ministr financí, ale ne za KDU-ČSL,“ shrnuje to místopředseda lidovců Stanislav Juránek a dodává, že ministr, který porušuje usnesení orgánů KDU-ČSL, už ve vládě není za KDU-ČSL. Zároveň ale připomíná, že případné odvolání ministra je věcí premiéra.

Severa je zase pro Kalouska

Spor uvnitř KDU-ČSL je ale zřejmě hlubší. Na Kalouskovu stranu se postavil šéf poslaneckého klubu strany Pavel Severa, když zveřejnil anketu, v níž podle něj ministra před stranickým lídrem preferovala většina lidoveckých zákonodárců. Proti takové interpretaci se ale okamžitě ohradili někteří další poslanci KDU-ČSL.

Juránek chce celostátní konferenci

Pro lidovce je nepřijatelné, aby vládu opustil sám Jiří Čunek. „Předseda strany je symbol té strany a myslím, že ta záležitost je v podobě dohody, a nikoliv v podobě odvolání,“ domnívá se Juránek. Přitom varuje, že v případě odvolání Čunka z vlády existuje reálná možnost, že lidovci opustí koalici. V každém případě chce ale doporučit předsedovi strany, aby svolal celostátní konferenci.

David Macek
Zdroj: ČT24