Loňské víkendy bez tolerance odhalily 23 podnapilých řidičů

Liberec - Třiadvacet řidičů pod vlivem alkoholu přistihla policie při sedmi prohlídkách v Libereckém kraji. Zastavili celkem 956 vozidel. Projekt Víkendy bez tolerance připravil Liberecký kraj a kontroly budou pokračovat i letos. Dnes to řekl krajský koordinátor bezpečnosti silniční dopravy Jan Polák.

„Loni přišlo v Libereckém kraji při silničních nehodách o život 39 lidí a ve čtyřech případech v sobě měli řidiči alkohol,“ upozornil Polák. Například v květnu narazil mladý opilý řidič na výpadovce z Jablonce nad Nisou do Prahy do protijedoucího auta a usmrtil čtyřicetiletého muže.

Alkohol figuroval v každé sedmnácté nehodě

Podle policejních statistik klesl loni v Libereckém kraji ve srovnání s rokem 2007 počet havárií, při nichž sehrál roli alkohol - bylo jich 413, o rok dříve 463. Alkohol tak loni figuroval zhruba v každé sedmnácté nehodě.

Českolipsko a Liberecko byly oblasti, kde řidiči hřešili nejvíce. Na Semilsku měl v sobě alkohol pouze jediný ze 165 zastavených motoristů. Na Jablonecku policisté prověřili 50 řidičů a všichni jeli střízliví.

Každý kontrolovaný řidič dostal leták s informacemi o odbourávání alkoholu a o jeho záporných účincích na rychlost reakcí. Motoristé obdrželi rovněž údaje o vážných nehodách zaviněných podnapilými motoristy. Střízliví řidiči získali alkoholtester.