Na Jičínsku vykolejila lokomotiva po srážce s traktorem, na místě jeden zraněný

Libuň (Jičínsko) - V Libuni na Jičínsku se dnes hodinu před polednem na železničním přejezdu srazil nákladní vlak s traktorem. Lokomotiva vykolejila. Traktorista utrpěl lehké zranění a záchranáři jej převezli do jičínské nemocnice. Provoz na trati z Hradce Králové do Turnova byl přerušen, uvedl operační důstojník jičínské policie. Podle Drážní inspekce byla škoda na vlaku a traktoru odhadnuta na 760 000 korun.

České dráhy náhradní přepravu cestujících na trati v úseku mezi Libuní a Rovenskem pod Troskami zajistily autobusy. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský
řekl, že havarovaný vlak patřil společnosti ČD Cargo.

„Šestapadesátiletý řidič traktoru zřejmě v husté mlze přehlédl přijíždějící vlak,“ řekl policista. Nehoda se stala na místní komunikaci vedoucí přes železniční trať. Přejezd je osazen pouze výstražnými kříži a nemá světelnou signalizaci ani závory.

Ve vlaku táhnoucím asi 20 vagonů byl pouze strojvůdce s vlakvedoucím. Při srážce se jim nic nestalo. Řidič traktoru však může podle policie mluvit o obrovském štěstí. „Traktor je totálně zničený. Nárazníky lokomotivy pronikly až do kabiny,“ řekl policista. Škoda na vlaku je 510 000 korun a
na traktoru 250 000 korun.

Provoz na trati podle něj bude zřejmě přerušen delší dobu, protože k usazení lokomotivy zpět na koleje bude třeba zvláštní vyprošťovací vlak z České Třebové. Další okolnosti a příčiny nehody policie vyšetřuje.

Libuňská havárie je letošní 15. nehodou na železničních přejezdech v Česku. Dva lidé při těchto nehodách zahynuli a dva byli zraněni.