Sjízdnost komplikuje sněžení a sněhové jazyky, v noci pozor na ledovku

Olomouc/Liberec/Jihlava - Provoz na silnicích místy komplikují sněhové jazyky a sněhové přeháňky. Až 15 centimetrů nového sněhu napadlo v noci v Krkonoších na Trutnovsku. Silné sněžení zasáhlo i Vrchlabsko. Sněhové jazyky mohou komplikovat dopravu na severu Olomouckého kraje. V Libereckém kraji napadlo přes noc místy až deset centimetrů těžkého mokrého sněhu. Hlavní tahy jsou však většinou holé, místy ale mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Dnes v noci si řidiči musí dát pozor také na ledovku.

Na Jesenicku se na silnicích tvoří sněhové jazyky

Podle silničářů se tvoří sněhové jazyky především ve směru Rejvíz - Zlaté Hory. Řidiči by zde měli být opatrní. V jiných místech, jako je Horní Lipová, Ostružná nebo Ramzová, se jazyky tvoří také, ale po chemickém posypu se mění v rozbředlou kaši, informovali silničáři. Ostatní místa regionu jsou sjízdná bez větších obtíží. Většina komunikací i dálniční síť jsou holé a mokré.

V Libereckém kraji napadlo přes noc až deset centimetrů sněhu

Všechny silnice jsou v regionu sjízdné, motoristům ale silničáři radí jezdit opatrně. Teploty v kraji se pohybují těsně pod bodem mrazu, zejména na mostech tak mohou vozovky namrzat. Opatrně by měli řidiči vjíždět i do křižovatek a zatáček. Hlavně na silnice nižších tříd a do vyšších poloh by neměli vyjíždět motoristé bez zimní výbavy. Na vozovkách tam leží několikacentimetrová vrstva ujetého sněhu, která může klouzat.

Na Trutnovsku napadlo až 15 cm sněhu, řidiči musejí opatrně

V Krkonoších v noci na dnešek napadlo až 15 cm nového sněhu. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, uvedli trutnovští silničáři, kteří na likvidaci přívalů sněhu nasadili 16 sypačů a 26 traktorů s radlicemi. Chemicky udržované silnice na Trutnovsku pokrývá rozbředlá sněhová kaše, na nesolených silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu. V Orlických horách napadlo do pěti centimetrů sněhu. Na některých silnicích se tam tvořily sněhové jazyky, které již silničáři odstranili. V ostatních částech kraje jsou hlavní silniční tahy většinou mokré nebo se zbytky rozsoleného sněhu.

Sjízdnost na Vysočině omezuje mlha, místy sněžení

Mlha a někde sněhové či dešťové přeháňky omezují jízdu po silnicích na Vysočině. Dálnice D1 a silnice první třídy ošetřované chemicky jsou mokré, na komunikacích druhé a třetí třídy leží ujetá, zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Na Jihlavsku, Třebíčsku a Žďársku je mlha. Meteorologické stanice zaznamenaly nad ránem přeháňky na Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsku a na Jihlavsku.