Ústecká radnice a policie se neshodují v tom, jak chránit řidiče

Ústí nad Labem - Na přechodech ulice Sociální péče v Ústí nad Labem nejsou nehody ničím výjimečným. Na přechodu u tamní nemocnice zahynuli tři lidé a několik bylo zraněno. K poslední smrtelné tragédii tam došlo o víkendu. Radnice i policie chtějí bezpečnost chodců zabezpečit, nemohou se ale shodnout na tom jak.

Špatná viditelnost je nejčastější příčinou kolizí. Při poslední nehodě řidič přehlédl dvě ženy, srazil je a jedna z nich srážku nepřežila. Vážných nehod na frekventované ulici přibývá, osvětlená je ale jen polovina přechodů. „Dnes ráno jsem nařídil, aby v co nejkratší době byly osvětleny všechny přechody bez ohledu na to, jestli s tím kdokoli bude souhlasit či nesouhlasit,“ říká primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS).

Na nebezpečné přechody nedohlíží ani strážníci, na dalších víc než dvaceti přitom hlídkují denně. „Nemáme tolik hlídek, abychom všechny přechody obsadili,“ vyjadřuje se k situaci zástupce ředitele ústecké policie Jan Novotný.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Radnice chce instalovat k přechodům semafory. Jenže policie nepovažuje toto opatření za dostatečné. Prosazuje alespoň nad nejfrekventovanějším přechodem vybudování nadchodu. „Je to stoprocentní ochrana chodců, ani semafory ani přechody nezabrání srážce s chodcem,“ vysvětluje postoj policie Karol Kočár, vedoucí ústecké dopravní policie. Navíc je podle statistik na světelných křižovatkách mnohem víc nehod.