Lékárníci žalují Středočeský kraj kvůli nevybírání poplatků

Praha - Grémium majitelů lékáren podalo žalobu kvůli nevybírání regulačních poplatků v lékárnách v majetku Středočeského kraje. Jde o lékárny v krajských nemocnicích v Kolíně, Mladé Boleslavi, Příbrami a Kladně. Zároveň požádalo soud o předběžné opatření, aby kraj až do soudního rozhodnutí přestal ve svých zařízeních hradit poplatky za pacienty. Informoval o tom výkonný ředitel grémia Pavel Vítek. Středočeský kraj odpouští poplatky ve svých zařízeních od 1. ledna.

Než by soud rozhodl, nesměl by Středočeský kraj regulační poplatky za lidi platit. Hrozba žaloby by podle Vítka zároveň měla odvrátit od následování ostatní kraje. Ty už oznámily, že přestanou vybírat od pacientů ve svých zařízeních od 1. února.

Žaloba podle Vítka nezahrnuje benešovskou nemocnici, nikoli proto, že by nepostupovala stejně jako ostatní krajské nemocnice, ale žádný člen grémia z nejbližšího okolí této nemocnice nedal podnět k žalobě. Grémium dává žalobu na podkladě podnětů svých členů. Pacienti dávají přednost lékárnám, kde nemusejí poplatek hradit. „Podle našich zjištění přicházejí poškozené lékárny až o 50 procent tržeb za recepty, což je pro ně likvidační,“ uvedl Vítek. Majitelé veřejných lékáren nemají podle něj na to, aby podobně jako kraj hradili poplatky za pacienty.

Výběr regulačních poplatků je ze zákona povinný, zdravotní pojišťovny mohou za nevybírání uložit pokutu až 50.000 korun. Česká lékárnická komora dala minulý týden podnět zdravotním pojišťovnám, aby se situací zabývaly. Síť lékáren Dr. Max a Česká lékařská komora se již obrátily na antimonopolní úřad.

V Senátu leží návrh zákona z dílny ČSSD na zrušení všech poplatků. Návrh již schválila Poslanecká sněmovna. Senátoři vládní koalice ale připravují vlastní návrh úpravy regulačních poplatků ve zdravotnictví, kterým by poplatky zachovali a osvobodili by od nich děti do šesti nebo 15 let a snížili ochranný roční limit pro děti a důchodce z 5000 na 3000 korun.

Léky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod