Hradecké zastupitelstvo odvolalo Drymla ze všech krajských funkcí

Hradec Králové - Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje dnes odvolalo senátora Vladimíra Drymla z funkcí náměstka hejtmana a krajského radního pro oblast zdravotnictví. Pro odvolání hlasovalo 39 ze 45 přítomných zastupitelů. Proti byl pouze jeden člen ODS. Pět zastupitelů se hlasování zdrželo. Hlavní příčinou Drymlova odchodu je aféra z konce roku, kdy vyšlo najevo, že sháněl kompromitující informace na stranickou kolegyni a předsedkyni krajské organizace ČSSD Hanu Orgoníkovou. K rezignaci jej za to vyzval šéf strany Jiří Paroubek i hejtman kraje  Lubomír Franc. Dryml ale rezignaci odmítl. Nadále chce zůstat zastupitelem, zatím ale neví, zda v klubu ČSSD. France a Orgoníkovou vyzval, aby odstoupili z funkcí.

„Nenechám se zastrašit a dál budu bojovat proti všem nepravostem na kraji,“ prohlásil po odvolání Dryml, kterého v radě nahradila lékárnice z Hronova Jana Třešňáková. 

Dryml si na zasedání zastupitelstva připravil desetiminutovou řeč na svou obhajobu. Zopakoval, že za celou kauzou stojí snaha jeho spolustraníků ho zlikvidovat. V projevu zaútočil na nejmenovanou kliku sociálních demokratů, která chce „rozkulačit veřejné peníze“. Na výzvu svého kolegy radního Táborského, koho tím má na mysli a zda už podal trestní oznámení, Dryml neodpověděl. Řekl jen, že některá trestní oznámení už připravil, některá podal a některá ještě podá. Odmítl ovšem říci, čeho se týkají. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Vladimír Dryml:

„Jako zastupitel budu dál bojovat proti těm nešvarům, které jsou, které se postupně odkrývají.“  

Dryml se po svém odvolání zapojil do jednání jako řadový zastupitel a zahrnul radní desítkami otázek a připomínek k projednávaným bodům.  Po odvolání chce odletět do Jihoafrické republiky. Podle některých informací zde má podnikatelské aktivity.

Senátor končí ve funkci vicehejtmana a radního pro zdravotnictví, zůstává však řadovým radním. Vedle prosincové kauzy se sociální demokracii nelíbí ani to, že Dryml zůstal ředitelem česko-německé horské nemocnice ve Vrchlabí, i když slíbil, že z funkce odejde.

Nemocnice je nyní kraji nabízena k odkoupení či pronájmu. Navíc Dryml nabídl při prodeji cenu třikrát vyšší než vyplývá z posudku kraje. Zbylí radní, hejtman Franc i vedení sociální demokracie to považují za střet zájmů. Franc rovněž dodal, že Dryml není týmový hráč a že jakákoliv spolupráce s ním je velmi komplikovaná.

ČSSD usiluje i o Drymlovo vystoupení ze senátorského klubu

Dryml trvá na tom, že neporušil zákon. Kauzu podle něj vyprovokovala média. Sociální demokracii se omluvil za nešťastné výroky, kterých se dopustil, ze svých funkcí ale odmítl dobrovolně odstoupit. Sociální demokracie vedle Drymlova konce v kraji usiluje i o to, aby vystoupil ze senátorského klubu ČSSD. Do Senátu byl přitom zvolen teprve nedávno - při posledních volbách na podzim roku 2008. „Náš kolega přišel kvůli střetu zájmů a svému osobnímu selhání o důvěryhodnost svých kolegů v radě i v očích veřejnosti,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

  • Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/635/63442.jpg
  • Senát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/632/63110.jpg