Smrtící virus ptačí chřipky dorazil do ČR ve vakcíně

Konárovice (Kolínsko) - Smrtelný virus ptačí chřipky H5N1 se dostal do Česka. Společnost Biotest testovala vakcínu rakouské firmy Baxter, látka však nedopatřením obsahovala zmíněný virus. Rakouská firma to odhalila až týden po zahájení testů. Po kontaktu s nakaženými pokusnými fretkami se do přímého ohrožení života dostalo 13 lidí. Nikdo z nich se ptačí chřipkou nenakazil.

„Dnes už uplynula dvojnásobná doba inkubace pro eventuální nakažení virem ptačí chřipky a nic se nestalo. Lidé jsou v pořádku. Jim ani nikomu jinému žádné nebezpečí nehrozí,“ řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít s tím, že všichni ihned dostali lék Tamiflu a prošli řadou testů novou molekulární metodou.

Testy s chřipkovou vakcínou se podle Víta prováděly v Konárovicích od konce ledna. Po týdnu ale začaly pokusné fretky hynout a Rakušané vzápětí informovali o přítomnosti smrtícího viru ve vakcíně. Firma Baxter přiznala svou chybu. „K té chybě došlo u nás. Došlo k záměně chřipkového virotika u jednotlivých druhů vakcín, po celou tu dobu nebylo riziko vyšší, než je u běžných vakcín,“ vyjádřil se pro ČT mediální zástupce firmy Baxter v ČR Václav Pavelka.

Veterináři a hygienici se shodují na alarmující povaze celé události. Hlavní hygienik se pod tíhou celé události nechal slyšet, že bude usilovat o změnu legislativy, aby testování vakcín při pokusech na zvířatech schvalovalo v budoucnu pouze ministerstvo zdravotnictví. 

Vydáno pod