ODS v Rakovníku rozhodne, zda je Tlustý stále členem strany

Rakovník - Místní sdružení ODS v Rakovníku se dnes bude zabývat případem poslance Vlastimila Tlustého. Občanští demokraté musí posoudit, zda rebelující poslanec je, nebo už není členem ODS. Podle stranického vedení Tlustému členství automaticky zaniklo jeho kandidaturou do Evropského parlamentu za politické hnutí Libertas.cz, stejný názor zastává i šéf místního sdružení Zdeněk Nejdl, podle kterého není vyloučené, že místní sněm bude nakonec hlasovat i o zrušení Tlustého členství v ODS.

Rebelující poslanec potvrdil, že se čtvrtečního sněmu zúčastní. Co spolustraníkům řekne, ale nechtěl sdělit. S automatickým zánikem členství v ODS kvůli kandidatuře za Libertas.cz ale nesouhlasí. „On zpochybňuje, že kandidaturou do Evropského parlamentu zaniká jeho členství. Ale stanovy to přitom říkají jednoznačně,“ uvedl Nejdl.

Tlustý se při hlasování o nedůvěře vládě přidal na stranu opozice. Širší vedení občanských demokratů poté vyzvalo rakovnickou ODS k jeho vyloučení. Tlustý ale sám 30. března pozastavil své členství v ODS, aby jeho základní organizace nemusela být zrušena, pokud by jeho vyloučení zamítla.


„Já mám pozastavené členství v souladu se stanovami. To znamená, že nemůžu volit, nemohu být volen, nemohu hlasovat,“ řekl už dříve Tlustý. Premiér v demisi a předseda strany Mirek Topolánek ale namítá, že pozastavit členství ve straně není možné, neboť to stanovy neumožňují. Tlustý je tak podle vedení občanských demokratů nadále členem ODS a je možné ho vyloučit.

Předseda rakovnické ODS nevěří, že Tlustý post obhájí

Rada místního sdružení v Rakovníku se minulý týden usnesla na tom, že Tlustý by měl své členství v ODS vyřešit „způsobem dle stanov“, a to do 8. dubna. Poslanec to ale neučinil. V to, že Tlustý svůj postup obhájí, Nejdl příliš nevěří: „Pozorně jsem si přečetl jeho názory a stanoviska a musím říci, že mě to neuspokojilo.“ Pokud se nevyjasní, že kandidatura do evropských voleb za Libertas.cz je automatickým ukončením členství, bude Nejdl podle svých slov hlasovat pro zrušení Tlustého členství v ODS.

Zdeněk Nejdl
Zdroj: ČT24