Silničáři nemají peníze na dokončení dálnice D1

Hladké Životice (Novojičínsko) - Ředitelství silnic a dálnic letos chybí 2,6 miliardy korun pro dokončení dálnice D1 mezi Bohumínem a Lipníkem nad Bečvou. Ministr dopravy Petr Bendl chce ještě předtím, než skončí v úřadu, peníze sehnat. O dalších penězích na stavbu severomoravského úseku dálnice D1 by měla jednat vláda 21. dubna. Případný neúspěch si ministr nepřipouští. "Tento úsek je jednou z priorit ministerstva," řekl. Podle něj by vláda měla souhlasit s navýšením schodku státního rozpočtu.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas navrhuje, aby vláda chybějící peníze získala vydáním státních obligací. „Existuje zákon, který to umožňuje. Dosud nebylo zapotřebí ho využít. Myslím, že nyní čas nastal,“ řekl.

Silničáři potřebují na propojení Bohumína, Ostravy a Lipníku 4,4 miliardy. Podle generálního ředitele ŘSD Alfreda Brunclíka ale má jeho organizace k dispozici pouze 1,8 miliardy. „Pokud další peníze dostaneme, jsme schopni propojit trasu tak, že už letos v listopadu se bude v úseku Hladké Životice - Bílovec jezdit ve čtyřech pruzích. V úseku Bělotín - Hladké Životice by ve stejném termínu mohly být zprovozněny dva jízdní pruhy. Další dva bychom dostavěli do srpna 2010,“ řekl.