Česko prosadilo nová pravidla trestního stíhání v EU

Praha - Českému předsednictví v Evropské unii se povedlo prosadit nová pravidla spolupráce jednotlivých zemí v trestním stíhání. Myšlenka je jednoduchá. Pokud bude téhož pachatele za jeden přečin stíhat několik unijních zemí najednou, budou se muset povinně domluvit, kdo dotáhne věc do konce. Mělo by se tak předejít situacím, kdy kvůli nejasnostem a odkladům bylo jen obtížně možné případ rozhodnout.

Tachovská soudkyně Michaela Řezníčková chtěla soudit muže obžalovaného v Česku z krádeží. Na základě eurozatykače ho zadržela německá policie. Tamní úřady ho ale odmítli vydat s tím, že ho budou stíhat sami. Soudkyně proto stíhání v Česku přerušila.

„Po dvou letech mi německý státní zástupce sdělil, že podle nich není účelné, aby věc vedli v Německu, když všichni svědci, všechny důkazy jsou na území České republiky,“ popisuje soudkyně postup německých vyšetřovatelů. Po takové době si už ale svědci nic nepamatovali. Podle soudkyně i to mohlo nakonec stát za zproštěním obžaloby.

S někým se spolupracuje dobře, s někým hůř

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) mluví v souvislosti s nově prosazenými pravidly o přelomovém rozhodnutí, které zároveň zabrání dvěma trestům za jeden skutek. Povinná domluva o spolupráci členských států může nejvíc pomoct třeba u počítačové kriminality nebo té spojené s pašováním drog. Podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha funguje spolupráce s některými zeměmi skvěle už teď. Jsou ale i takové státy, které se spoluprácí váhají nebo nereagují vůbec.

Předpis ještě musí schválit Evropský parlament. Pokud to stihne před červnovými volbami, měly by ho členské země zapracovat do svého práva nejpozději do ledna 2012.