Zimní údržba silnic byla letos mimořádně drahá

Praha – Údržba dálnic a státních silnic stála letos v zimě 1,3 miliardy korun. Oproti loňsku je to o půl miliardy více, údržba dálnic vyšla na dvojnásobek. Podle Ředitelství silnic a dálnic se jedná o rekordní částku. Další peníze si vyžádají opravy vozovek, které nevydržely zimní zátěž. Krajské pobočky ŘSD na ně potřebují téměř devět miliard korun. Jedná se o nečekaně vysoké výdaje a Státní fond dopravní infrastruktury bude muset požádat o dodatečné peníze ministerstvo financí.

„Všem muselo být jasné, že letošní zima byla oproti té minulé diametrálně odlišná. A to se projevilo i u objemu investovaných prostředků,“ uvedl ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Výdaje na zimní údržbu dálnic letos činily 219 milionů korun, údržba silnic první třídy stála přes jednu miliardu.

Největší nápor zaznamenali silničáři v únoru, který patřil k nejnákladnějším zimním měsícům vůbec. Posypové vozy a pluhy najezdily v únoru na dálnicích a rychlostních silnicích čtvrt milionu kilometrů, zhruba 10 tisíc kilometrů každý den. Důvodem bylo vydatné sněžení.

Na opravy silnic po zimě má zatím Fond dopravní infrastruktury 4,1 miliardy korun. Krajské pobočky ŘSD žádají zhruba dvojnásobnou sumu. „Částka je samozřejmě minimální. Budeme se snažit vyjednat v průběhu roku další prostředky,“ uvedl Brunclík. 

„Rozpočet je napnutý, čekáme nyní na verdikt ministerstva financí,“ uvedl k případnému navýšení prostředků mluvčí fondu dopravy Karel Hanzelka. Fond žádá po MF na letošek mimořádné prostředky ve výši 8,3 miliardy korun. Část z toho by podle Hanzelky mohla jít na opravy.

Celkem se v České republice udržuje 52.400 kilometrů dálnic a silnic, což je zhruba 96 procent sítě. Dálnice, rychlostní silnice a silnice první třídy jsou ve správě ŘSD, odpovědnost za silnice nižších tříd nesou kraje. Nejnákladnější je údržba dálnic, kde jeden kilometr spolkne za zimu až 300.000 korun.