ODS chce podle Topolánka větší vazbu na občanskou společnost

Praha - Premiér v demisi a předseda ODS Mirek Topolánek chce vést do předčasných parlamentních voleb širokou alianci pravicově smýšlejících lidí a nevylučuje ani předvolební koalici s některou z menších stran. K ODS chce Topolánek po někdejším disidentovi Alexandru Vondrovi přitáhnout i další pravicové příznivce exprezidenta Václava Havla. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

ODS musí mít vazbu na občanskou společnost

„Není pochyb, že ODS nemůže jít do voleb jakoby zapouzdřená strana, bez vazby na občanskou společnost, bez vazby na lidi, kteří dvacet let po revoluci cítí hrozbu v tom, že po nástupu socialistů a komunistů v krajích hrozí podobný scénář na republikové úrovni,“ prohlásil. ODS by podle něj velmi prospělo otevření se vůči pravicově smýšlejícím lidem.

Toto otevření se strany patřilo před loňským kongresem ODS, na němž Topolánek v boji o křeslo šéfa strany porazil svého rivala, pražského primátora Pavla Béma, k věcem, o něž se uvnitř ODS vedl spor. Za Bémova spojence je považován prezident Václav Klaus, který se na kongresu s ODS rozešel.

Čunek měl odejít dříve 

Při hodnocení práce své vlády Topolánek mimo jiné poznamenal, že bylo chybou, že z ní dříve neodešel předseda lidovců Jiří Čunek. „Ale byl to předseda koaliční strany, těžko jsem ho mohl z vlády odvolat. Jedinou alternativou bylo tu koalici zbourat,“ prohlásil k Čunkovi, který čelil podezření, že v minulosti, ještě jako vsetínský starosta, přijal úplatek. To se ale neprokázalo.