ČOI objevila v holešovické tržnici několik tisíc padělků

Praha/Hatě - Několik tisíc padělků našli inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) při dnešní kontrole v pražské holešovické tržnici. Hodnotu zabaveného zboží zatím nevyčíslili, předběžně ji ale odhadují nejméně na dva až tři miliony korun. Uvedla to mluvčí inspekce Kamila Juhaňáková. Další kontrola se uskutečnila v tržnici v Hatích na Znojemsku.

V holešovické tržnici se pohybovala zhruba dvacítka kontrolorů. Někteří trhovci po zahájení kontroly své stánky opustili. Pokud se prodejci nevrátili, pracovníci ČOI vůbec poprvé zvolili nový postup - všechno zboží ze stánku sebrali jako opuštěné a nalezené a v nákladních vozech ho přepravili do skladů magistrátu. Tam si ho prodejci, pokud není padělané, mohou do šesti měsíců vyzvednout.

Trhovce, které kontroloři přistihli při prodeji padělaného zboží, čeká podle Juhaňákové správní řízení. Padělky budou zlikvidovány nebo poslouží k humanitárním účelům. Pražská holešovická tržnice ani tržnice v Hatích nejsou cílem kontroly poprvé. Například v Hatích zadrželi celníci počátkem dubna stovky padělků textilu, hudebních nosičů a také DVD s filmovými hity, jejichž prodejem by vznikla majitelům autorských práv škoda 2,5 milionu korun.