Z Budějovic vyrazí Preventivní vlak

České Budějovice – Do Českých Budějovic zamířil speciální Preventivní vlak, který se snaží varovat před smrtí na kolejích. Mladé lidi upozorňuje na nebezpečí, která na ně číhají na železnici, ale i jinde. Hlavní součástí zastávek vlaku je promítání filmů s železniční tematikou, diskuse se studenty ve věku mezi 13 a 19 lety a nácvik první pomoci. Preventivní vlak je společným projektem Českých drah, Policie ČR, BESIPu a Drážní inspekce a objevuje se v Česku již počtvrté. Od 20. do 21. dubna bude stát na nádraží v Českých Budějovicích, 22. dubna se objeví v Písku, následující den bude pokračovat do Plzně a 24. dubna zakončí Preventivní vlak svoji cestu v Rokycanech.

Podle Drážní inspekce zahynulo za prvních 100 dní tohoto roku pod koly vlaku 47 lidí, dalších 33 bylo zraněno. Právě na jihu Čech přibývá nehod na železničních přejezdech a dvojnásobně tam také vzrostl počet případů, kdy lidé sami skočili pod vlak. Filmy, které jsou ve vlaku k vidění, ukazují, jaké následky má zásah člověka proudem z troleje, nebo předvádějí, o kolik složitější je zabrzdit vlak než auto.

„Preventivní vlak je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi. Nechceme říkat, to nedělej, to nesmíš, ale přímo ukázat v prostředí železnice, jak může člověk skončit, když si nedá pozor. Je to velmi účinné,“ přibližuje koordinátor projektu za ČD Ondřej Kubala.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Kromě kinovozu má Preventivní vlak další dva vagony. V diskusním voze popisují své zkušenosti záchranáři a policisté, kteří zasahují u nehod na dráze. Ve voze pro nácvik první pomoci učí záchranáři mladé lidi, jak mohou pomoci při nehodě.

„Pokud se nám díky Preventivnímu vlaku povede varovat mladé lidi před zbytečným hazardem a zachráníme tak třeba jen jeden lidský život, má tato akce smysl. To, že se nic nestalo, se sice nikdy nedovím, ale pevně v to věřím,“ říká o Preventivním vlaku inspektor ČD Cargo Robert Drozda.

Kraj i policisté se chtějí zaměřit na 22 přejezdů, kde umístí výstražné tabule. Některé přejezdy dopravci úplně zruší. Podle poradce hejtmana Jihočeského kraje Ivana Študlara se jedná o účelové polní a lesní cesty.

V předchozích letech navštívil Preventivní vlak Ostravu, Brno, Prahu, Liberec, Českou Lípu, Děčín, Ústí nad Labem, Olomouc, Přerov, Hradec Králové, Pardubice a Chrudim. Letos svou cestu ukončí v pátek v Rokycanech. Každý den je otevřen od 8:00 do 16:00, vstup je zdarma.