Pro polovinu Čechů byla před 15 lety homosexualita nemoc

Praha - Češi jsou podle sexuologa Petra Weisse v sexu jedním z nejliberálnějších národů. Projevuje se to především v postoji k homosexualitě. Ještě před 15 lety si asi polovina populace myslela, že je to nemoc nebo je jinak škodlivá. Dnes považují dvě třetiny lidí homosexualitu jen za odchylku nebo za zcela přirozený jev. Češi také víc dbají na antikoncepci a v manželství jsou si věrnější. Ukázal to průzkum, který dnes zveřejnili odborníci ze Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty UK.

Za posledních patnáct let se začalo přes 30 procent lidí chránit před početím místo přerušovanou souloží nebo metodou neplodných dnů raději kondomem nebo pilulkami. Přesto však 37 procent mužů a 47 procent žen nepoužívá při sexu s náhodným partnerem ochranu žádnou. Průzkum sexuálního chování dělají odborníci ze sexuologického ústavu od roku 1993 každých pět let.

Mladí lidé jsou při prvním styku mnohem zodpovědnější. Těch, kteří nepoužijí žádnou ochranu, je oproti roku 1993 o 12 až 15 procent méně. Muži přitom většinou použijí kondom, ženy upřednostňují hormonální antikoncepci. Věk první soulože se za posledních 15 let moc nemění, obvyklý je kolem osmnácti let. „Taková ta někdy dobře míněná informace o tom, že lidé souloží spíš dřív a mládež je dříve sexuálně vyspělá, to je pitomost, nic takového nepozorujeme,“ dodal sexuolog Jaroslav Zvěřina.

Sexuolog Petr Weiss:

„Dnes mladým lidem zkrátka stojí za to, aby si dávali pozor, aby se nemuseli ženit a vdávat příliš brzo, aby mohli využít své mládí k cestování, ke studiu, k zahájení profesionální kariéry.“

Mezery vidí odborníci hlavně v osvětě. Hlavním zdrojem informací o sexu jsou pro třetinu Čechů kamarádi, což je podle sexuologů výsledkem nízké úrovně sexuální výchovy na školách a v rodinách. Rodiče by podle odborníků měli s dětmi o sexu hovořit ideálně od devíti let. Stále více mladých lidí také čerpá informace na internetu, kde na ně číhá řada nebezpečí.

Muži počet partnerek nadhodnocují, ženy mají tendenci opačnou

Podle dat, která sexuologové sbírali v prosinci loňského roku od 2000 respondentů, mají muži za život průměrně devět až deset sexuálních partnerek. Ženy však udávají jen pět milenců. „Muži mají tendenci nadhodnocovat počet partnerek a ženy mají tendenci podhodnocovat počet sexuálních partnerů,“ vysvětlil rozdílné výsledky Weiss.

Muži podle výzkumu lžou i v tom, jak dlouho při sexu vydrží. Češi odpověděli, že předehrou stráví asi patnáct minut, stejně tak dlouho jim prý trvá samotná soulož. „V těch výzkumech, které se konaly za pomoci stopek… tak víme, že ty průměrné časy soulože vycházely celosvětově kolem osmi minut,“ dodal Weiss.

Ohledně homosexuality a interrupcí patří Češi k nejtolerantnějším

Výzkum odhalil také pozitivní trend, co se týká manželské věrnosti. Zatímco před deseti lety přiznávaly nevěru dvě třetiny mužů a polovina žen, loni to byla jen polovina mužů a třetina žen. K nevěře se staví tolerantně většina respondentů. Podle Weisse promiskuita klesá, což potvrzuje i klesající údaj o počtu milenců či milenek za poslední rok. Češi patří k nejtolerantnějším na světě nejen ohledně homosexuality, ale také interrupcí.

  • Petr Weiss autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/814/81345.jpg
  • Kámasútra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/814/81400.jpg