Strážníci zatím neměří rychlost – nemají k dispozici značky

Moravské Budějovice – Strážníci mohou podle zákona ode dneška opět měřit rychlost ve městech. Začala totiž platit nová značka, která oznamuje úsek, kde se měří rychlost. Legislativa povolovala strážníkům měření v úseku, na kterém se shodnou městští policisté se státními od začátku roku, místa ale musela být označena, přičemž nebyla známa podoba potřebné značky. Ode dneška již známa je, ale zatím jich je nedostatek. Navíc se objevil další problém – údajně přenosné značky musí být tak velké, že se strážníkům nevejdou do aut.

Problém s nedostatkem značek řeší například Moravské Budějovice. Ty mají od loňska radar na začátku a konci města. Podle starosty Vlastimila Bařinky se jeho instalace vyplatila, výrazně se totiž potom snížil počet řidičů porušujících předpisy. Když v lednu začala platit nová vyhláška, radar v Moravských Budějovicích vypnuli.

Nyní se ve městě stále neměří a v blízké budoucnosti se to pravděpodobně nezmění. Strážníci totiž sice vědí, jak má značka vypadat, ale zatím jim je nikdo nedal. Navíc je pro ně značka nepraktická. „V nejbližší době nebudeme měřit, problém je rádoby přenosná dopravní značka při rozměrech 150 na 100 cm,“ kritizoval podobu nové značky zástupce ředitele městské policie Stanislav Maštera.

Strážníci se shodují na tom, že vyhláška je nepřehledná, a tak čekají na novelu zákona o silničním provozu. Ta by měla být do léta.