Čunek: Odštěpení části lidovců se nebojím

Praha - Květnový sjezd KDU-ČSL zřejmě napoví o dalším směřování strany. Lidovci si totiž budou volit nové vedení. Post předsedy bude obhajovat Jiří Čunek. Jeho stranický rival Miroslav Kalousek se o žádnou stranickou funkci ucházet nebude, stejně tak nebude za KDU-ČSL kandidovat v podzimních předčasných volbách. Ve hře tak zůstává založení nové strany. Podle politologa Miloše Brunclíka by to sice na jednu stranu mohla být výhra pro pravicové voliče, kterým se ale nelíbí ODS a v současnosti nemají žádnou alternativu, na druhou stranu by ale neměla dlouhého trvání, pokud by nová strana nepřevzala stranickou organizaci.

Kalouskovci versus čunkovci - spor dvou křídel se nejvíce vyostřil, když špičky KDU-ČSL rozhodly o tom, že se lidovci budou podílet na vyjednávání o letní překlenovací vládě pouze tehdy, když současná Topolánkova vláda v demisi dokončí české předsednictví EU, tedy její mandát skončí 30. června. Navzdory tomu právě odstupující ministr financí Miroslav Kalousek, ale i Vlasta Parkanová a několik dalších členů strany podepsali dohodu o úřednické vládě Jana Fischera, která by se měla vlády ujmout už 9. května. Klíčový by tak mohl být květnový sjezd lidovců ve Vsetíně, který určí, kterým směrem se strana bude dál ubírat. Politolog Brunclík soudí, že problémy se ve straně vyskytují už delší dobu. Střet dvou názorových platforem je sice reálný, podle něj ale lidovci nakonec přistoupí ke konsensu, aby navenek zachovali zdání jednoty a jako kompaktní strana šli do podzimních předčasných voleb. Za největší chybu lidovců pak považuje to, že perou takzvané špinavé prádlo na veřejnosti, přes média.

Rozštěpení KDU-ČSL strana přežije, míní Čunek

Úřadující předseda Čunek se odštěpení části KDU-ČSL nebojí. K rebelovi Kalouskovi řadí ještě ministryni obrany v demisi Vlastu Parkanovou, která podle něj vždy hlasovala tak, jak hlasoval Kalousek. „Tito lidé začali štěpit stranu a brát ji daleko více doprava tam, kde strana nikdy nebyla, kde nemá své voliče a kde nemá své členy,“ řekl Čunek ve Studiu ČT24. „Jestli někdo říká, že si chce založit stranu, já se toho nebojím, je to záležitost, kterou KDU-ČSL přežije s daleko lepším výsledkem a s daleko průzračnější politikou. Není možné, aby tady byly dvě od sebe diametrálně rozdílné politiky jedné strany,“ dodal Čunek. Šéf KDU-ČSL vytýká Kalouskovi a dalším, že se nedrželi usnesení stranických špiček. „Když jsem příslušníkem strany, která ze mě udělala ministra, tak se očekává, že bude dbát názoru této strany,“ řekl Čunek ČT24.

Odstupující ministr Kalousek má dvě možnosti, buď založí novou stranu, která by ale podle Brunclíka neměla - pokud by nepřevzala stranickou organizaci - dlouhého trvání, nebo vstoupí do jiné. Vznik „nové“ KDU-ČSL by ale podle politologa zcela určitě poškodil tu stávající.