Dárci kostní dřeně dostali ocenění

Praha – Národní registr dárců kostní dřeně ocenil na čtyřicet dobrovolníků. Mezi nimi bylo i šestnáct policistů a hasičů, na které se chce registr jako na ideální dárce nejvíc zaměřit. Nejvhodnější dárce je totiž podle lékařů statný muž mladší 35 let. Český národní registr dárců kostní dřeně se tak chce více zaměřit na členy záchranných složek. Podpořit to chce i policejní prezident Oldřich Martinů, který uvažuje o finančním odměňování dárců kostní dřeně. Lékaře zajímají i národnostní menšiny, také je by totiž rádi dostali na seznam dárců. Celosvětová rodina dárců kostní dřeně má více než třináct milionů členů. Český střípek 34 tisíc dárců potom pomáhá nejen doma, ale i za hranicemi.

Při předávání ocenění se setkal i policista Martin Vosecký s jedenáctiletou Barborou, která před necelými pěti lety dostala jeho kostní dřeň. „Chtěla jsem ho poznat, abych věděla, kdo to je, abych mu mohla poděkovat,“ řekla dívka.

Martin Vosecký pracuje u policie od svých osmnácti let a dává krev i plazmu. Pro registr je ideálním dárcem. Další podobné dárce dřeně chce podpořit policejní prezident Oldřich Martinů. „Budu uvažovat i o motivaci, která může být finanční, protože to považuji za velmi záslužnou činnost,“ uvedl.

Lékaři se zároveň pokoušejí získat jako dárce kostní dřeně co nejvíce členů etnických menšin. „Snažíme se získávat příslušníky minorit – Romů, Arabů, Kurdů, Vietnamců – protože ani v celosvětových databázích nejsou,“ přiblížila Mája Švojgrová z Nadace pro transplantace kostní dřeně.

Český národní registr dárců dřeně dostává každoročně 200–250 žádostí o dřeň pro české nemocné a kolem 500 žádostí ze zahraniční.