Na řidiče mezi Jabloncem a Tanvaldem čeká další omezení

Smržovka (Jablonecko) - Na silnici z Jablonce do Tanvaldu čeká od středy na řidiče další omezení. Ke čtyřem opravovaným úsekům v Lučanech nad Nisou a ve Smržovce, kde dopravu už nyní řídí semafory, přibude pátý. Do 7. května se bude frézovat provizorní povrch v Hlavní ulici a pokládat nový asfaltový koberec. Po tu dobu bude doprava svedena vždy na polovinu vozovky a řízena semafory, řekl Jaroslav Jakubička z krajského odboru dopravy.

Práce na zhruba devítikilometrovém úseku silnice od Lučan na Tanvald jsou součástí velké rekonstrukce, která by měla skončit na podzim 2010. Opravy podle starosty Smržovky Marka Hotovce hodně komplikují život ve městě, na silnicích se tvoří kolony, radnice musela odložit některé opravy místních komunikací. „Máme na opravy ulic vyčleněno asi 1,5 milionu korun, ale nemůžeme je zahájit, protože by město bylo zcela neprůjezdné,“ uvedl starosta.

Silnice I/14 zajišťuje významné spojení z Liberce a Jablonce přes Harrachov do Polska. Využívají ji turisté k cestě do Krkonoš i nákladní dopravci k přepravě zboží z Polska a do Polska. Komunikace, po které denně projede kolem 8000 automobilů, je ve velmi špatném stavu.

Některé mosty či opěrné zdi jsou kvůli nedostatečné údržbě v minulosti v havarijním stavu. Silnice má horský charakter, proto se práce na rekonstrukci na zimu vždy musejí přerušit, aby bylo možné zajistit kvalitní zimní údržbu. To celou akci prodlužuje. Rekonstrukce komunikace přijde na zhruba 400 milionů korun.