Obce se bojí požárů, chtějí zrušit čarodějnice

Praha - Riziko požárů je v posledních dnech kvůli suchu a větru mimořádně vysoké. V uplynulém víkendu zasahovali hasiči u rekordních 310 požárů, což je třikrát častěji, než je v tomto období běžné. Jen v neděli řešili 177 požárů, což je vůbec největší počet v letošním roce. Téměř polovina z nich přitom vznikla v přírodě. Některé obce na východě Čech proto zvažují, že zruší tradiční pálení čarodějnic. Podle předpovědí meteorologů to ale nebude nutné.

„Ve čtvrtek a v pátek by měl být vítr slabý. S příchodem studené fronty přijdou i slabé srážky,“ informoval Zdeněk Mrkvica z Českého hydrometeorologický ústav v Hradci Králové. Hasiči přesto varují. Lidé by podle nich neměli riskovat především pálení trávy nebo klestí a měli by být zvláště obezřetní při rozdělávání ohňů v přírodě.

Zatím nejhorší bilanci má tragický požár skladu slámy v Trutnově, který si vyžádal životy dvou dětí. Třetí leží s popáleninami v nemocnici. Hasiči se shodují, že dostat požár pod kontrolu v počasí, které nyní panuje, je velmi složité.

Vítr místy o síle orkánu dělal v neděli hasičům a záchranářům starosti hlavně na Vysočině, Liberecku a Královéhradecku, kde lámal stromy a trhal dráty elektrického a telefonního vedení.