Summit EU a latinskoamerických zemí - prasečí chřipka a dopady krize

Praha - Pražské Kongresové centrum dnes hostí největší akci českého půlročního předsednictví Evropské unii. Do Prahy se sjeli ministři zahraničí zemí EU a latinskoamerických a karibských států sdružených ve Skupině Rio. Zástupci padesáti zemí jednají hlavně o dopadech finanční krize na oba regiony, energetické bezpečnosti a změnách klimatu. Odpoledne se budou politici zabývat i takzvanou prasečí chřipkou, která se nejvíc projevila v Mexiku.

Českou republiku na schůzce zastupuje nově jmenovaný ministr zahraničí Jan Kohout. Podle Kohouta ministři debatují o tom, jaká opatření jednotlivé země přijaly, a o tom, jak si vzájemně pomáhat. „Je to problém, který se týká nás všech. Vyžaduje si globální společnou odezvu,“ řekl Kohout o nové chřipkové hrozbě.

Schůzky se účastní také vysoký představitel pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku unie Javier Solana a evropská komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Ta v otázce dopadů finanční krize připomněla, že EU má na pomoc jihoamerických států vyčleněny fondy. Na podporu dala balíček ve výši 2,69 miliardy eur (asi 72 miliard korun). V současné době unie tento rozpočet reviduje.

Evropská unie patří v Latinské Americe mezi největší investory. V regionu má mnoho sociálních a rozvojových projektů. Ministři proto diskutují i o tom, jak může finanční krize tyto projekty ovlivnit.

Do Prahy přijela i delegace z Kuby

Neformální skupinu vytvořily latinskoamerické státy pro politickou konzultaci a koordinaci v roce 1986 v Riu de Janeiro. V současnosti jí předsedá Mexiko. Do skupiny byla loni poprvé přizvána i Kuba, do Prahy tak poprvé přijela i kubánská delegace.

  • Ministři zahraničí EU a zemí Latinské Ameriky autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/860/85933.jpg
  • Kubánský prezident Raúl Castro autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/807/80614.jpg