Silnice si o víkendu vyžádaly 15 životů

Praha – Mezi nejtragičtější víkendy za posledních dvacet měsíců se zařadil ten uplynulý. S patnácti úmrtími při nehodách překonal loňskou nejhorší bilanci, za dva dny zahynulo více lidí než za oba předchozí prodloužené víkendy dohromady. Původně policisté uváděli při víkendových nehodách šestnáct mrtvých, kdy zahynulo šest lidí v sobotu a hned deset v neděli, později statistiku upřesnili. Při víkendových nehodách dále utrpělo 39 osob těžká zranění. Příčinou většiny nehod uplynulého víkendu je nepřiměřená rychlost.

Ze statistik dále vyplývá, že se v sobotu a v neděli stalo 403 dopravních nehod a zranilo se celkem 163 lidí.

Policisté dnes jedno víkendové úmrtí ze statistik vyřadili. Podle Josefa Tesaříka z ředitelství dopravní policie změnilo operační středisko počet obětí dopravních nehod na 15 proto, že nejprve zahrnulo do svých čísel i člověka, který nezahynul na následky kolize.

Rozhovor s Josefem Tesaříkem (zdroj: ČT24)

Dva lidé zaplatili v sobotu v Chomutově životem ignoranci výstrahy na přejezdu. Další dopravní nehoda se nestala na silnici, nýbrž přímo na kolejích, kdy rychlík srazil v Pardubicích sedmapadesátiletého muže. Další dva mrtvé si vyžádala srážka dvou aut u Hradešic na Klatovsku. Šestou obětí dopravních nehod je starší žena, která zemřela při nehodě u Dobrušky.

Zraněním v neděli podlehli dva lidé na středočeských silnicích, zřejmě na infarkt zemřel v ten samý den ráno po nehodě také řidič u Podbořan na Lounsku. Večer přišla při nehodě o život žena na silnici mezi obcemi Janov a Růžová na Děčínsku.

Velkou část nedělních obětí silničního provozu tvoří motorkáři. U Slunečné na Českokrumlovsku přišel při srážce auta a motorky o život motocyklista. Další řidič motocyklu, který jel bez helmy, zemřel po nehodě v Albrechtičkách na Novojičínsku. Jednadvacetiletý motorkář zemřel u obce Vladislav. Po srážce s motorkou zahynul také cyklista v Lovosicích. Často řidiči v nepřiměřené rychlosti nezvládli zatáčku.

Za celý minulý týden nehody nepřežilo 24 lidí. Šlo o zatím nejhorší týden od počátku letošního roku. Přestože policie hodnotí letošní dosavadní vývoj následků dopravních nehod pozitivně, zůstávají počty usmrcených lidí stále vysoké. Policie se snaží počty tragických nehod snížit i dopravně-bezpečnostními akcemi.