Za tragickou smrt strojvůdce dostane každý pozůstalý 400 tisíc

Praha - Městský soud v Praze dnes přiznal čtyřem pozůstalým za smrt strojvůdce při tragické nehodě v červenci 2007 v Čerčanech nemajetkovou citovou újmu. Otec, manželka a dvě děti zemřelého dostanou každý 400 tisíc korun, odškodné musejí žalobcům zaplatit České dráhy. Rozsudek není pravomocný, je možné se proti němu odvolat k vrchnímu soudu. České dráhy nyní čekají na písemné vyhotovení rozsudku, pravděpodobně se ale k vrchnímu soudu odvolávat nebudou a odškodné zaplatí v plné výši.

„Smrt pana Koláře měla podle soudu skutečně zásadní dopad na všechny čtyři žalobce, a proto jim přiznal i náhradu nemajetkové újmy,“ řekl ČT mluvčí Městského soudu v Praze Petr Kulawiak. Rodina zemřelého strojvůdce už od Českých drah dvakrát dostala 240 tisíc korun. Depo jim navíc zaplatilo 60 tisíc korun jako pohřebné a až do roku 2019 bude rodina měsíčně pobírat rentu 17 tisíc korun. Pozůstalí ale od drah požadovali ještě další peníze jako náhradu nemajetkové újmy.

Rychlík jedoucí z Prahy do Českých Budějovic tehdy v Čerčanech narazil do odstaveného pantografu, jehož strojvedoucí zahynul. Trojice železničářů, která srážku vlaků zavinila, odešla od soudu s podmíněnými tresty za obecné ohrožení z nedbalosti.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Strojvedoucí z rychlíku byl zraněn lehce. Lehce zraněno bylo také osm z více než 600 cestujících v rychlíku. Škodu odhadly České dráhy na zhruba čtyři miliony korun.