Petraeus v Praze: České jednotky jsou pro nás přínosem

Praha - Především poděkovat za skvělou práci, kterou české jednotky odvádějí v Afghánistánu a na Balkáně, přijel dnes do Prahy americký generál a vrchní velitel spojeneckých misí na Blízkém východě David Petraeus. Během návštěvy diskutoval s českým ministrem obrany Martinem Bartákem o další česko-americké spolupráci v mírových operacích. Oba se shodli na tom, že čeští vojáci v Afghánistánu by v příštím roce měli působit především v hlavním městě Kábulu, v provincii Lógar a na vrtulníkové základně Sharana v provincii Paktíja.

Ve slavnostní atmosféře předal ministr Barták generálu Petraeusovi Kříž obrany státu ministra obrany ČR za jeho úsilí v boji o mír ve světě. Generál zopakoval, že americká strana přivítá jakoukoli pomoc a podporu od evropských aliančních spojenců. Na schůzce s Bartákem prý řešili oba muži konkrétní věci. Petraeus české představitele seznámil se záměry americké strany a jejími požadavky. Dříve než půjde plán misí na příští rok k posouzení vládě a ke schválení poslancům ale Barták nechtěl být přesnější.

Ministerstvo chce letos mise projednat co nejdříve poté, co poslanci loni v prosinci obdobný plán pro tento rok překvapivě odmítli schválit a bylo v časové tísni potřeba připravit materiál přepracovaný. Právě v té době tehdejší koaliční vláda ustoupila tehdejší opozici, tedy sociální demokracii a komunistům, a souhlasila s ukončením české účasti v Trvalé svobodě.

Rozhovor s Davidem Petraeusem (zdroj: ČT24)