V Plzni pršela další vejce, Paroubka zachránil deštník

Plzeň - Po slovech předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na předvolebním mítinku v Plzni, že pravice po volbách "shoří", se na něj z publika snesla sprška asi šesti vajec. Organizátoři ale stačili roztáhnout deštník, a tak Paroubka žádné vejce nezasáhlo. Příznivci sociální demokracie se hned na házející mladíky vrhli a policisté čtyři mladé muže zadržela. Následně policie z davu asi 500 lidí oddělila fanoušky expremiéra Mirka Topolánka, kteří pískali na píšťalky.

Předseda znovu zopakoval, že požádal premiéra, aby na těchto předvolebních mítincích byla přítomna policie. V Plzni bylo uniformovaných policistů asi deset, kteří bez konfliktů oddělili mladé odpůrce ČSSD od jejích příznivců. Transparenty odpůrců nesly hesla „Paroubek škodí lidem“, „Slabí se neposílí oslabením silných, malí nevyrostou omezováním velkých“ a „Jsme tu sami za sebe“. Na jednom z plakátů byl vyobrazen šéf ČSSD ve vajíčku s rudou hvězdou na čele.

Několik mladíků, kteří měli na hlavách večerníčkovské čepice, rozdávali lidem „studentský vajíčkový manifest“, mezi jehož hlavními body byl odpor proti sbližování ČSSD s KSČM. Další mladíci chodili po náměstí s prázdnými platy od vajíček a v kostýmech slepic.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Mladí kritici ČSSD vesměs tvrdili, že nejsou zástupci žádného protestního proudu. Pouze se prý připojili k iniciativě na internetové síti Facebook. „Nechceme házet vajíčka, jsme tu sami za sebe,“ řekl jeden ze studentů. Na Facebooku vznikla skupina „vejce pro Paroubka v každém městě“, k níž se do dnešního odpoledne připojilo již téměř 37 000 lidí.

ODS vyzvala vajíčkáře, aby po Paroubkovi přestali

Mirek Topolánek už dříve odmítl tvrzení ČSSD, že by za vajíčkovými útoky na Jiřího Paroubka stála ODS. První místopředseda ODS David Vodrážka navíc později vyzval vrhače vajec, aby přestali. Zvlášť varoval před vajíčkovými atentáty na středečních pražských mítincích ČSSD, aby se nemusely nakonec obrátit proti občanským demokratům.

"Vzhledem k tomu, že se výrazně zvýšila hrozba, že ČSSD zneužije házení
vajec na Jiřího Paroubka ve své kampani proti ODS, žádáme širokou
veřejnost, aby přestala s vajíčkovými útoky. Nedělejte prosím z Paroubka
oběť," uvedl Vodrážka s tím, že nesouhlas s Paroubkovou politikou lidé
nejlépe vyjádří tím, že přijdou k volbám.

Předseda ODS Mirek Topolánek a europoslanec a lídr kandidátky do voleb do Evropského parlamentu Jan Zahradil
Zdroj: ČT24
Vydáno pod