Dům romské rodiny ve Zdibech monitoruje kamera

Zdiby - Dům ve Zdibech u Prahy, na který v neděli večer hodili žháři dvě zápalné láhve, je ode dneška monitorován bezpečnostní kamerou. V dvojdomku žijí dvě romské rodiny, při útoku se nikomu nic nestalo. Podle starosty Jana Tvrdého není cílem nikoho zvýhodňovat, ale ochránit i ostatní rodiny v okolí. Podle svých slov by nerad uplatňoval "rasismus naruby".

Dvojici kamer strážníci namontovali na sloup u domu, jedna zabírá prostor před budovou a druhá silnici a kontejnerové stanoviště. Podle obecního strážníka Karla Šedivce jde o první kamery, které si obec pořídila. Impulzem byl právě útok na romskou rodinu.

Dům obývá deset lidí, z toho šest dětí. Instalování bezpečnostních kamer uvítali. „Snad se trošku budou bát, ale když vykrádají spořitelny a zakrývají se kuklami, tak si i tak dokážou poradit,“ obává se případných další útoků jedna z obyvatelek Margita Rybínová. Kdo stojí za nedělním žhářstvím, netuší.

Podle starosty i obyvatel obce žijí v dvojdomku slušní lidé, s nimiž nebyl nikdy žádný problém. „Dříve v tom domě bydlela jiná romská rodina, s nimiž problémy byly. Ti se však již vystěhovali,“ řekl obecní strážník Luděk Wachtl. Obecní policie také věnovala rodině dva hasicí přístroje. „Žhář totiž při útoku netrefil okna, ale elektrický rozvaděč na fasádě, který začal hořet. Rodina jej však hasila vodou, proto jsme jim dva přístroje věnovali,“ řekl Wachtl.

Škoda vzniklá při útoku byla předběžně vyčíslena na 10.000 korun. Neznámý pachatel je podezřelý z pokusu o obecné ohrožení. Zatím není potvrzeno ani vyloučeno, že by se jednalo o rasově motivovaný čin. Vzorky zajištěné na místě činu poslali policisté na expertizu do kriminalistického ústavu.