OVM: Obě nejsilnější strany program Fischerovy vlády zřejmě podpoří

Praha - Programové prohlášení úřednické vlády Jana Fischera zřejmě podpoří jak ODS, tak ČSSD, i když k němu mají výhrady. Jak uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce, některá témata v programu chybí. Že nebude snadné vládu podpořit, potvrdil v Otázkách i předseda ODS Mirek Topolánek, nicméně sám za sebe uvedl, že vládě důvěru dá.

Podle Paroubka je většina bodů v programu vlády přijatelná, s některými věcmi ale poslanci ČSSD nesouhlasí. Uvítal by například závazek upravit státní rozpočet na letošní rok nebo reformovat policii. Podle Topolánka nebude snadné některé poslance ODS přesvědčit pro vyslovení důvěry vládě, bere ale na vědomí, že jde o vládu překlenovací. Předsedovi ODS vadí některé výroky ministra vnitra a dosavadního předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martina Peciny. Ten z vedení antimonopolního úřadu odejde 7. června.

O důvěře Fischerově vládě bude sněmovna hlasovat příští neděli po skončení evropských voleb. K nim Topolánek v Otázkách řekl, že je nechápe jako předskokanskou kampaň k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny. Paroubek připustil, že vzhledem k provázanosti evropské a domácí politiky jsou obojí volby důležité a kampaně spolu souvisejí.

Topolánek ani Paroubek neusilují o post eurokomisaře

Pokud jde o kandidáta na nového českého eurokomisaře, Topolánek uvedl, že by Česká republika měla usilovat o významnější portfolio, než jsou sociální věci, byť připustil, že eurokomisař Vladimír Špidla nedělal svou práci špatně. Šéf ODS by dal přednost portfoliu zaměřenému na ekonomiku, ať už jde o energetiku nebo hospodářskou soutěž. Paroubek by si kromě toho dokázal představit i resort zaměřený na sociální věci a vzdělávání. Pokud jde o konkrétní jména, zmínil se předseda ČSSD o Janu Švejnarovi, Vladimíru Špidlovi nebo Pavlovi Teličkovi.

Šance na získání ekonomického resortu jsou ale podle Topolánka malé. Uvedl, že tito eurokomisaři pocházejí z velkých zemí a českou vyjednávací pozici navíc komplikuje pád vlády během předsednictví.

Topolánek v Otázkách odmítl také spekulace, že by měl ambice stát se eurokomisařem. „Mojí ambicí je vyhrát volby a být premiérem České republiky,“ řekl. Možnost ucházet se o funkci eurokomisaře kategoricky odmítl i jeho oponent.

Topolánek: Lisabon jsme podepsal, ale to neznamená, že něco řeší

Předseda ODS se také vyjádřil ke svému včerejšímu výroku k Lisabonské smlouvě, který zazněl ve Varšavě na předvolebním sjezdu polské konzervativní strany Právo a spravedlnost. Tam prohlásil, že Lisabonská smlouva je mrtvá bez ohledu na to, zda bude nebo nebude ratifikována, a že neodpovídá realitě 21. století. Svým postojem si vysloužil kritiku od zelených, ale i od ČSSD. Její předseda Paroubek považuje takový postoj za nekonzistentní.

V Otázkách ale Topolánek uvedl, že navzdory svým výhradám si přeje, aby prezident Václav Klaus smlouvu o reformě evropských institucí podepsal. „Já jsem tu smlouvu podepsal, ale to neznamená, že něco řeší,“ vysvětlil své výroky Topolánek s tím, že smlouvu neřeší budoucnost EU.

Česko podle předsedy ODS schválením smlouvy platí cenu za společná unijní pravidla, ale on takovou cenu považuje za přijatelnou. „Cena za neratifikaci smlouvy a to, že se dostaneme na periferii Evropské unie, je právě ten důvod, abychom tuto smlouvu propustili,“ řekl.

  • Mirek Topolánek a Jiří Paroubek v OVM autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/898/89703.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/897/89694.jpg
  • Mirek Topolánek a Jiří Paroubek v OVM autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/898/89712.jpg
  • Předseda ODS Mirek Topolánek v OVM autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/897/89695.jpg