Rozpočtový výbor doporučuje neschválit loňský účet NKÚ

Praha - Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil sněmovně neschválit loňské hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Důvodem jsou chyby v hospodaření úřadu, na které minulý týden poukázal sněmovní kontrolní výbor. Prezident NKÚ František Dohnal kvůli nim dokonce čelí návrhu na kárné řízení. Poslanci kritizují například to, že si Dohnal nechal od úřadu platit pronájem dvou bytů, ačkoli má nárok pouze na jeden. Šéf úřadu tyto i další výtky odmítá.

Poslaneckým výborům se nezamlouvají ani další nesrovnalosti. Třeba skutečnost, že přes snížení počtu regionálních pracovišť úřadu o polovinu se celkové náklady na nájemné ztrojnásobily. „Nejvyšší kontrolní úřad se sestěhoval z více míst do nové budovy, ale například v Karlíně ještě pořád platí 7 milionů nájem za budovu, kterou už teď nevyužívá,“ doplnil předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

František Dohnal:

„Já se domnívám, že to souvisí s politickým prohlášením, které se snaží poškodit pozici NKÚ ve státě…“

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Poslanec ODS Michal Doktor zastává názor, že za situaci na NKÚ můžou také z části sami poslanci, například tím, že příliš dlouho hledali nového prezidenta úřadu po smrti Dohnalova předchůdce Lubomíra Voleníka. „Já se vůbec nebojím použít výraz, že NKÚ zdivočel. Zdivočel sám pro sebe,“ prohlásil. Podle něj si úřad přisvojuje některá práva, která nemá. „Já protestuji proti tomu, aby se NKÚ choval jako politická instituce,“ dodal.

Sněmovna by se státním závěrečným účtem měla zabývat na své schůzi, která začne příští úterý. Výbor dnes nepřijal žádná usnesení k hospodaření Ústavu pro studium totalitních režimů, ministerstev zdravotnictví, práce a vnitra. Podle ministra Janoty nemá odmítnutí jedné kapitoly žádnou souvislost s celkovým závěrečným účtem. „Je to určitý signál, že ta kapitola, která by měla bdít nad dodržováním státního rozpočtu, má nějaké problémy,“ řekl poslancům. Stanovisko výboru by podle něj nemělo ovlivnit projednávání souhrnné zprávy o státním závěrečném účtu.

Vladimír Koníček
Zdroj: ČT24