Vlček se nesetká se zástupci Hamasu, i tak budí jeho cesta rozruch

Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček se s rozsáhlou delegací chystá na Blízký východ, příští týden chce navštívit Egypt, Izrael, Jordánsko i palestinská území. A ačkoli ubezpečuje, že se nesetká s nikým z radikálního hnutí Hamas, budí jeho cesta značný rozruch. Vlčkovu aktivitu ostře kritizuje třeba šéfka skupiny Evropského parlamentu pro vztahy s Izraelem, česká europoslankyně Jana Hybášková. Cesta je nesmyslná a ohrožuje koncept evropské bezpečnostní politiky.

Hybášková také kritizuje, že v parlamentní delegaci budou chybět zástupci Francie, Británie nebo Švédska, které příští měsíc přebírá předsednictví EU. Nelíbí se jí ani načasování cesty, v těchto dnech totiž cestuje po regionu americký prezident Barack Obama, ten dnes v Káhiře přednesl dlouho očekávaný projev, ve kterém nabídl muslimům dialog a vymezil se tak od konfliktní linie předchozího prezidenta George Bushe. Vlčkova delegace prý své kroky s Američany nekoordinovala.

Vlček vysvětloval, že je cílem cesty vidět na vlastní oči, jaké změny nastaly například v pásmu Gazy po ukončení nedávných bojů. Jestli už tam mají lidé přístup k potravinám, lékům, jestli bylo obnoveno zásobování. Dalším cílem prý je ověřit, jaké překážky znemožňují nalezení smíru mezi Izraelci a Palestinci.

Podle Vlčkova poradce - exministra zahraničí Jana Kavana - by se měla delegace na palestinské straně setkat například s ministrem zahraničí Rijádem Málikím a zřejmě i s prezidentem autonomie Mahmúdem Abbásem. Na izraelské straně je plánováno setkání s předsedou parlamentu Reuvenem Rivlinem, zatím nepotvrzená je schůzka s prezidentem Šimonem Peresem.    

Vlčkovu aktivitu v oblasti kritizovali již dříve někteří pravicoví poslanci ze zahraničního výboru. Například místopředsedovi výboru Tomáši Dubovi (ODS) vadilo, že se návrh Vlčkova prohlášení pro únorovou pařížskou Konferenci předsedů parlamentů EU obracel na Hamas.

Prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás
Zdroj: ČT24