Pražský Smíchov přišel o torzo růžového tanku č. 23

Praha - Zbytek růžového tanku zřejmě definitivně zmizel z pražského Smíchova. Loni jej tam umístil sochař David Černý u příležitosti 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Podle radnice Prahy 5 je ale tank na trávníku načerno, a proto před třemi dny rozhodla o jeho odstranění. Tank na Kinského náměstí má pohnutou historii. Jako symbol osvobození Prahy tam stál od roku 1945 přesto, že se bojů neúčastnil. Prezentován byl jako legendární T-34, ale ve skutečnosti šlo o mnohem robustnější typ IS-2.

V roce 1991 ho David Černý natřel narůžovo. Místní zastupitelé mu ale zase vrátili zelený kabát, nicméně několik poslanců tehdejšího Federálního shromáždění v čele s Janem Rumlem jej opět přetřelo růžovou barvou. Tank nakonec skončil v muzeu, proti jeho umístění byla v roce 2001 ruská ambasáda i tehdejší premiér Miloš Zeman. 

Na jeho místo ale loni v noci na 21. srpna Černý přivezl růžové torzo nazvané Deset deka tanku, přetřené navíc okupačním bílým pruhem. Teď musí zmizet. Podle radnice Prahy 5 je na jejím pozemku bez povolení a Černý nereagoval na opakované výzvy, aby si potřebná povolení opatřil. „Torzo tanku jako takové nám určitě nevadilo. Spíš nám vadily věci ohledně povolení a legalizace celé záležitosti. Loni jsme to brali tak, že tank je zde umístěn jako připomenutí 40. výročí okupace. Nicméně jako trvalé dílo by bylo potřeba, aby splňovalo určité náležitosti,“ uvedl zástupce starosty Petr Horák.

Odstraňování tanku a rozhovor s Davidem Černým (zdroj: ČT24)

Černý se prý snažil dodat povolení později a s radnicí jednal, obě strany ale potvrdily, že se nebyly schopné spolu dohodnout. „O vydání dokumentu nemůžu žádat. Ten si radnice vydává sama a chtít po ní, aby si sama sobě něco povolovala, to mi přijde absurdní,“ uvedl Černý. Představitelé páté městské části tak rozhodli, že růžová hromada železa musí pryč.

Kam se tank odveze, Černý neví. Černý je sice jeho autorem, ale majitelem díla je Vojenský historický ústav, od kterého si umělec torzo pouze vypůjčil.

Nedaleký pomník ukrajinskému básníku Ševčenkovi, odhalený také bez patřičných povolení kvůli návštěvě ukrajinského prezidenta Juščenka, ale radnici nevadí - o jeho umístění prý hlavně radnice věděla a jedná se o stavbu trvalou.

  • Odvážení torza tanku č. 23 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/924/92399.jpg
  • Skupina kolem Davida Černého natírá tank č. 23 na růžovo. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/924/92342.jpg