Dryml skupuje dluhy nemocnic a chce je poslat do konkurzu

Hradec Králové - Sociálnědemokratický senátor a někdejší náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Dryml se podle dnešní MfD pokouší skupovat pohledávky pěti krajských nemocnic na Královéhradecku, které dluží přes 200 milionů korun. Na soudu pak chce vymoci insolvenční řízení, které by mohlo nemocnice poslat do konkurzu. Zatímco Dryml tvrdí, že tím chce pomoci ČSSD, někteří jeho kolegové si myslí, že chystá pomstu sociální demokracii za to, jak se k němu zachovala po jeho aférách.

Při skupování pohledávek Dryml spoléhá na pomoc majitele nemocnice ve Vrchlabí Alexandera Seidla. „Myslím si, že majitel nemocnice pan Seidel má dost finančních prostředků, a je zde také významný zájem jedné zahraniční banky,“ prohlásil Dryml. 

„Chci pomoct ČSSD a krajskému zdravotnictví,“ uvedl Dryml, který je rovněž ředitelem nemocnice ve Vrchlabí. Podle deníku říká, že zadlužené nemocnice měly být v konkurzu už dávno. Drymlovi kolegové si ale podle MfD myslí, že je to jeho odveta jednak sociální demokracii za to, jak se k němu postavila po jeho aféře s údajným shromažďováním kompromitujících materiálů na poslankyni Hanu Orgoníkovou (ČSSD), a jednak krajskému vedení strany, které ho zbavilo funkcí. 

„Vidím v tom snahu zdiskreditovat vedení kraje v souvislosti s tím, že pan Dryml byl v lednu odvolán z funkce vicehejtmana a radního pro zdravotnictví,“ řekl hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Podle deníku může Dryml skupováním dluhů nemocnic držet kraj v šachu. Vystavuje totiž nemocnice riziku konkurzu a naznačuje kraji, že nemocnice špatně vede. 

Nejvíce zadlužené jsou nemocnice v Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou. Krajské zastupitelstvo už schválilo, že na oddlužení nemocnic půjde 15 milionů korun a v září bude hlasovat o dalších 90 milionech. „Nějakou dobu to ještě potrvá, ale v zájmu lidí určitě není, aby byl vyhlášen konkurz,“ tvrdí Franc.